С идването на есента се повишава опасността от грипни и простудни заболявания. През този период организма ни се нуждае от така необходимите витамини за предотвратяване на атаките на вирусите и други болестотворни причинители. Добре е те да бъдат набавяни с храната, но поради ежедневното „бързо” хранене с бедни на активни съставки храни е добре да се взимат допълнителни мултивитаминни препарати. Това се препоръчва особено на децата и хората в напреднала възраст, тютюнопушене, при стресови състояния и повишена опасност от инфекции.

Витамините препоръчвани през есента и зимата:

Витамин А

Източници - Жълтък, черен дроб, масло, моркови, спанак, кайсии, домати. Приемът на витамин А не трябва да бъде прекаляван. Дневната доза за възрастните е 1 мг на ден. Той поддържа в изправност нежните клетъчни тъкани, които изграждат лигавицата и органите на човешкото тяло. Приемът на витамин А подсилва имуната система и предпазва от атаките на вирусите и бактериите.

Витамин Е

Източници - Олио, лешници, бадеми, нерафинирани житни, мляко, краве масло, яйца, натурален шоколад, пълно зърнест хляб. Дневната доза за възрастни е от 12 до 15 мг на ден. Витамин Е увеличава способността на имунната система да надвива инфекциозните болести. Най важното за него , е че неутрализира свободните радикали – тези естествено образуващи се нестабилни молекули, които увреждат здравите молекули, като крадат от тях електрони за себе си.

Витамин В5

Източници - Суха мая, житни кълнове, соя, черен дроб, бъбреци, месо, риба, нелющен ориз, сушени зеленчуци, пълнозърнест хляб. Дневната доза за възрастни е от 6 до 10 мг на ден. Витамин В5 противодейства на инфекции чрез формиране на антитела.

Витамин В1

Източници - Суха мая, житни кълнове, свинско, риба, нерафинирани житни, пълно-зърнест хляб. Дневната доза за възрастни е от 1,5 мг на ден. Витамин В1 подсилва нервната система и подпомага възвръщането на психическото равновесие. При недостиг има по–голяма възможност към инфекциозни заболявания.

Витамин С

Източници - Зрели шипки, касис, магданоз, киви, зелени зеленчуци, броколи, цитрусови плодове, черен дроб, бъбреци. Дневната доза за възрастни е около 100 мг на ден. Витамин С взема участие в много защитни функции на организма. Ускорява образуването на бели кръвни клетки и стимулира имунната система.

Витамин D

Източници - Черен дроб, риба тон, сардина, жълтък, гъби, краве масло, сирене; синтезира се на слънце. Дневната доза за възрастни е около 5мг на ден, хората над 65г може да достигне 10 5мг на ден. Витамин D е отговорен за доставянето на калций и фосфор. Допринася за правилното оползотворяване на калция и фосфора. Необходим е за здравината на костите и зъбите. В комбинация с витамин А и С може да помогне за предпазване от настинки. / actualno.com

 

Реклама