За какво се използва магнезия

Ако някога сте купували витамини или минерали от местната аптека е време да разберете за какво се използва магнезия от тялото. Оказва се, че магнезият е критичен компонент за много от основните функции на нашето тяло.

Какво е магнезий

Преди да обсъдим ролята на магнезиевите добавки е важно да се разбере ролята на магнезия за нормалните функции на тялото. Магнезият е един многостранен минерал от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Адекватни нива на магнезий са необходими за нормалния растеж на костите. В допълнение, той участва в:

* Регулиране на кръвната захар
* Функциониране на нервната система
* Мускулната функция
* Имунната система
* Регулиране на телесната температура
* Поддръжка на кръвното налягане
* Енергийният метаболизъм
Магнезият се намира естествено в непреработени храни, включително и в зелените зеленчуци, бобовите растения, ядките, нерафинираните зърнени храни, рибата и картофите. Ако търсите храни с високо съдържание на магнезий, спанака е прекрасен вариант.

Признаци на недостиг на магнезий

Недостигът се дължи на неправилното хранене, но това е рядкост. Дефицитът е по – вероятно да бъде в резултат от алкохолизъм, не лекуван диабет, някои лекарства, злоупотреба с диуретик, лошо усвояване или хронична диария.
Симптомите на недостиг на магнезий са разнообразни и могат да включват:
* Мускулни спазми
* Мигрена
* Изтръпване на крайниците
* Безсъние
* Отслабен имунитет
* Депресия
* Тревожни разстройства
* Хипертония

Магнезиевата добавка се изписва за редица заболявания, но само лекар може да определи, дали има недостиг. Ако не сте наясно с това не вземайте такава добавка, защото твърде много магнезий може да бъде опасен.

Против болки

Магнезиевият сулфат или английската сол са полезни за справяне с различни мускулни болки. Баните с такава сол са популярни сред атлетите, които имат хронични мускулни болки от претоварвания и стари травми. Допълнително предимство на баните с английска сол е, че увеличават серотонина, което означава по – добро настроение и спокоен дух. За допълнително спокойствие можете да добавите няколко капки етерични масла като лавандула. Магнезиевия сулфат има по – широкообхватни ползи, той помага при фибромиалгия и остеопороза.

Приемане на магнезий при бременност и раждане

Магнезиевия сулфат се използва също и по време на бременност при извънредни ситуации, за да се предотврати преждевременно раждане и други усложнения. Някои лекари използват магнезиев сулфат за лечение на прееклампсията (високо кръвно налягане през бременността). Магнезиев сулфат в IV си форма се използва също и да се предотврати церебрална парализа при недоносените деца. Бременната жена не трябва да провежда самостоятелно лечение с магнезий, тъй като става само под строг лекарски контрол, често в болнични условия.

Хиперактивни деца и магнезий

Последни проучвания и изследвания са открили важни ползи на магнезиевите добавки за хиперактивни деца с разстройство на вниманието. Например, едно изследване от 2006 г. e установило, че такива деца са имали по – ниски нива на магнезий от нормалното. Терапия, съчетаваща магнезий и витамин В6 е показала голям напредък с концентрацията на вниманието им.

Тревожност и депресия

Ако имате разстройства на настроението, това може да бъде симптом за недостиг на магнезий. Проучвания с мишки и хора показват, че е така. Комбинацията от богати на магнезий храни и магнезиеви добавки показват подобряването на състояния като:
* Депресия
* Безпокойство
* Безсъние
* Стрес
* Нарушения на нервната система

Хранителни източници

Богати на магнезий са зърнените храни - оризови, пшеничени и ръжени трици, брашно от елда, див ориз, булгур. Също пълнозърнестите спагети. В сушените плодове има изобилие от магнезий, а от пресните първенци са следните: авокадо, банан, киви, къпини и малини. От зеленчуците добри източници са зеленолистните - лапад, лозови листа, спанак, листа от цвекло, рукола и др. Шоколадът за готвене и тъмният шоколад са много богати. Тиквените семки, лененото семе, слънчогледът и сусамът съдържат магнезий в голямо количество.

 

Реклама