Хелатни минерали

Сред многото добавки с витамини и минерални на пазара, хелатните минерали са малко по – скъпи. Мнозина вярват, че хелатните минерали се абсорбират по – лесно и по – добре се усвояват от организма, отколкото обикновените такива.
Процес на превръщането на един обикновен минерал в хелатен е когато минерали като калций или селен се свързват с аминокиселина. Думата хелатни, всъщност означава "здраво закрепени" и думата е гръцки произход. И други съединения могат да се използват вместо аминокиселини, но резултатите са едни и същи. Минерал обвързан с друго вещество, се абсорбира по – лесно и добре от организма.

Въпреки, че повечето хелатни минерали са синтетично създадени природата ни е дала и естествени такива. Все пак хората са живели дълго време преди минералните добавки да са били измислени! Много храни, естествено се свързват с минералите с органични вещества, за да ги направят по – лесно абсорбиращи се.
Идеята е тялото да ги разпознае и да ги използва по предназначение и много изследователи смятат, че тялото се нуждае от нещо подобно на аминокиселина, която да се "залепи" за минерала като хранителна субстанция и да си свърши работата перфектно.

Минерални нужди

Приемането на добавки с витамини и минерални трябва да бъде в допълнение с една здравословна диета. Повечето хора следват диета с високо съдържание на преработени храни, които са лишени от естествено срещащи се минерали. Дори и хората, които ядат пресни плодове и зеленчуци, които би трябвало да са с високо съдържание на минерали, могат да не получават достатъчно от съответните минерали. Сега зеленчуците и плодовете се отглеждат със синтетично произведен тор и това ги лишава от по – малко витамини и минерала. Затова хората прибягват към хелатни минерални добавки, за да компенсират недостатъците в диетата си.

Има няколко минерали, които са от съществено значение за здравето, това са калций, фосфор, натрий, магнезий, калий, сяра и хлорид. Без тези минерали, тялото не може да изгражда костите, създава нови кръвни клетки и да се бори с вирусите. При избора добавки с витамини и минерални изберете такива, които включват хелатни минерали, особено калций и магнезий. Калциевият цитрат, например, се смята, че по – лесно се абсорбира от простият калций. Хелатните минерали са особено важни за подрастващите. Силата на киселината на стомаха може да намалее с възрастта, което води до малко разграждане на минерални вещества. Хелатни минерали го правят по-лесно и подобряват усвояването.
Най – добрият източник на витамини, минерали, антиоксиданти и всичко, от което имаме нужда за здравословен начин на живот се крие в натуралните, естествен и природни хранителните източници.
Минералите се срещат в изобилие в храните, които ядем. Някои добри източници на естествено срещани минерали са:

Плодове и зеленчуци:

Богати на калий, магнезий и много от основните минерали.
Един малко известен факт е, че зелено листни зеленчуци всъщност съдържат добри количества калций, и някои изследователи смятат, че техният калций се абсорбира по – добре от този в млечни продукти.

Ядки и семена:

Много ядки и семена съдържат минерали като мед и цинк, които са много полезни за имунната система. Но не прекалявайте - въпреки че те са полезни за вашето здраве, са и концентрирани източници на калории.

 

Реклама