Защо цинкът е полезен за вашето здраве

Цинкът е сред най – важните минерали за организма, точно както калция и магнезия, тъй като той играе важна роля в много клетъчни функции. Също така цинка е важен за здравето на косата, кожата, зрението, когнитивните функции, а дори и за вкуса и мириса. А най – видим ефект е върху имунната система. Изследванията показват, че цинкът има доказана способност да се бори с настинките.
При мъжете цинка е особено важен, тъй като има пряка връзка с производството на тестостерон в организма. Този хормон е това, което прави мъжът мъж – мускули, окосмяване и желанието за интимни подвизи. Цинкът е важен и за предотвратяване на производството на естроген, които не само противодейства на тестостерона, но също така увеличава риска от сърдечни проблеми и затлъстяване при мъжете.

За жените пък, изследванията показват, че достатъчен прием на цинк може да предотвърти симптомите на ПМС. Бременните жени трябва да си следят приема на цинк, тъй като липсата на цинк почти удвоява риска от ниско тегло на бебето при раждане, а липсата му или недостатъчното му количество при кърмене води до бавен растеж при кърмачетата.
Липсата на цинк има ясна връзка с анорексията и булимията. Цинк има голямо влияние върху това как се възприема глада, той премахва спадовете в апетита.

Защо можете да не получавате достатъчно цинк
Някои заболявания инхибират усвояването цинк, най – вече хронично чернодробно заболяване, диабет, сърповидно клетъчна анемия, хронична бъбречна недостатъчност, както и различни видове абсорбция свързани с болести на червата. Вегетарианците и тези хора с чувствителна храносмилателна система цинка при тях води до честа диария и те трябва да бъдат внимателни.

Къде можете да си набавите Цинк
Ако ядете месо, тогава това не трябва да ви е някакъв проблем, но ако сте вегетарианци, четете внимателно листа по – долу.
Ето някои храни, богати на цинк:
* Говеждо месо
* Стриди
* Пиле
* Пуйка
* Скариди
* Кисело мляко
* Тиквени семки
* Бадеми
* Фъстъци
* Семена от слънчоглед

Добре е цинка да се приема на малки дози за организма. Защо?
Изследванията не са окончателни, но изглежда, че тялото е по – добре подготвено и се справя с по – малки дози цинк, отколкото големи и накуп.

Колко е твърде много
Според препоръчителната дневна доза по американските стандарти е 11 мг. за мъжете и 9 мг. за жените (с изключение на бременните и кърмещите, за тя в случая е 11 мг. – 12мг. ). Не забравяйте, че в големи дози цинкът, както всеки друг минерал или витамин става токсичен. Горната граница и при двата пола, когато става това е 40 мг.

 

Реклама