Йодът има много важно значение за човешкият и животински организъм.
Като цяло той е важен и необходим за енергийния метаболизъм, терморегулацията, синтеза на белтъците, физическо и психическото развитие, кръвообразуването, размножаването и нервно – мускулната функция.
От тук изброеното излиза, че този минерал е един от най – необходим за тялото ни. От 70% до 80% от йода се намира в щитовидната ни жлеза. А останалата част се разпределя в цялото тяло, като главно в слюнчените жлези, стомаха и съединителната тъкан.
В организма на един възрастен човек има межди 10 и 20 мг. йод.

Кои са източниците на така необходимият минерал?
Най – богатите източници са морските водорасли. Освен това в млякото, месото и яйцата също съдържат малки количества йод.
Крайбрежните почви и райони са най – наситени с йод за разлика от планинските и равнинните.

Как се абсорбира и усвоява?
Консумираният йодид става на йод преди да влезе в кръвообръщението. След това той се окислява и свързва с щитовидната жлеза.
Йодът се изхвърля главно чрез урината.

Дефицит
Дефицитът на йод води до всеизвестната болест наречена ендемична гуша. Причинява се от недостиг на храни богати на йод, а неговата липса разширява щитовидната жлеза.
В тежки случай, когато липсата е продължителна се стига до микседем. Тази болест се изявява с восъчен и сух тип подуване и отлагания по кожата.

Предозиране
Когато се предозира това води до потискане функциите на щитовидната жлеза. По принцип тялото свиква с по високия прием, но след време се развива базедова болест. Тя е резултат от високите дози йод за дълъг период от време и се изявява със солен базален метаболизъм, гуша и дисфункция на вегетативната нервна система.

Препоръчителен дневен прием

Деца 0-6 мес. -  110 mcg
Деца 7-12 мес. -  130 mcg
Деца 1-3 г -  90 mcg
Деца 4-8 г -  90 mcg
Деца 9-13 г -  120 mcg
Юноши 14-18 г -  150 mcg
Възрастни над 19 г -  150 mcg
Бременни под 18 г -  220 mcg
Бременни над 19 г -  220 mcg
Кърмачки под 18 г -  290 mcg
Кърмачки над 19 г -  290 mcg

 

Реклама