Факти за желязото

Ако търсите факти за желязото, вие сте попаднали на правилното място. Всеки знае, че може да получи желязо от червеното месо, но има много повече за този важен минерал.  Например знаете ли, че жените се нуждаят от повече желязо отколкото мъжете? Всъщност, мъжете са по-склонни от жените да развиват желязна токсичност, което е прекалено натрупване на желязо в организма.

Яжте си зеленчуците
Един добър източник на желязо са тъмно зелените листни зеленчуци. Като спанакът и броколито. Ако не харесвате сурови зеленчуци, опитайте да ги задушите с малко зехтин, чесън и морска сол. Става невероятно.

Витамин С и желязо
Ако не сте изследвали още фактите за желязото, ето ви един добър: витамин С помага да се абсорбира желязото в организма ви. Следващият път, когато ядете храни богати на желязо като говеждо месо, зеленчуци, помислете и за един сочен портокал или грейпфрут.

Фасул и бобови растения
Фасула и всички бобови растения са чудесен източник на желязо. Колко по – тъмни са зърната им, толкова по-вероятно е те да бъдат богати на желязо. Опитайте ги варени с малко чесън и лук, или консервирани, ако нямат време да ги сготвите.
Чили с говеждо месо и боб е една огромна „бомба” от белтъчини и желязо!

Добавки с желязо
Допълнителен прием на желязо под формата на добавки може да бъде трудна за стомаха ви и да доведе до храносмилателни проблеми.

Факти за желязото

Броколи
Броколито е тъмнозелен зеленчук и е голям източник на желязо и витамин C. Какво означава това? Е, ако ядете броколи (суров или варен), ще заредите организма си с така полезния минерал и витамин, които работят в синхрон за вашето перфектно здраве.

Зърнени култури
Тези дни, повечето зърнени култури са обогатени с желязо и други хранителни вещества. Освен, че са чудесен източник на въглехидрати те са богати и на желязо, което по този начин се абсорбира по-лесно.

Бъдете здрави!
Желязото е важен фактор за цялостното ви здраве. Ако сте с ниско ниво на желязо, кръвта няма да може да поема достатъчно кислород, за да работят добре органите ви и ще се чувствате уморени.

 

Реклама