Почти всички знаят КОЛКО важни за нашето здраве са витамините. Много малко са хората обаче, които осъзнават, че също толкова важно значение имат минералните съставки. Над 20 са минералите и микроелементите, които се смятат за необходими за човешкото здраве. Без определени количества калций, магнезий, желязо и други биоелементи се забавят основни жизнени функции, а техният недостиг предизвиква различни оплаквания и заболявания. Почти всички те участват в процесите на обмяната на веществата, контролират количествата и състава на течностите във и извън клетките, необходими са за правилното функциониране на повечето системи в човешкия организъм - костната, мускулната, кръвоносната, имунната, нервната, храносмилателната и др.

Калцият изгражда здравето
Калцият заема основно място в изграждането на костите и зъбите, необходим е за правилното функциониране на мускулната система, регулира сърдечната дейност, предпазва от алергии. В сравнение с всички останали минерални съставки калцият взема най-голямо участие в изграждането на човешкия организъм. Организмът на възрастен човек съдържа 1200 гр. калций, като 99% от него се намират в костите и зъбите. Тези количества обаче не са ни дадени веднъж завинаги. Калцият непрекъснато се отделя и усвоява наново. Всеки ден около 700 гр. от него напускат и попълват костите ни.

Счита се, че възрастен човек напълно обменя калция в костите си за 10 години. При децата тази обмяна се извършва за 1 година. Не е трудно да се направи извод, че приемането на калций в подходящи количества би имало определящо значение за костите ни. Това се отнася особено за децата и младежите в периода на интензивното им израстване. Лишени от съответстващите дози, децата забавят растежа си и боледуват от рахит. Възрастните пък, и особено жените над 50-годишна възраст, са застрашени от остеопороза (декалцфициране на костите). Останалият 1% от калция се намира в кръвта и изпълнява важни регулиращи функции при мускулните съкращения и съсирването на кръвта, участва в предаването на нервните импулси и в поддържането на правилната сърдечна дейност.
Калцият активира и ензимите - подпомага например усвояването на желязото.

Магнезият е навсякъде
Магнезият е биоелемент, който се намира във всяка клетка на нашия организъм. Той взема участие в почти всички процеси, протичащи в него, инициирайки много от метаболитните реакции, от които зависи нашето здраве. Активно участва в обмяната на веществата, тъй като активира над 300 ензими, отговорни за нея. Благодарение на него организмът преобразува белтъчините, въглехидратите и мазнините, изгражда и регенерира клетките. Подобно на калция и фосфора, магнезият се отлага в костите. Една неголяма, но активна част взема участие в повечето жизнени процеси - в синтеза на хормоните и субстанциите, стимулиращи нервните процеси. Именно магнезият е в основата на способностите ни да се концентрираме, да реагираме достатъчно бързо. Натурални източници на магнезий могат да бъдат открити в много хранителни продукти, както от растителен, така и от животински произход. Нашите хранителни навици обаче (недостатъчна употреба на риба и зеленолистни зеленчуци), както и фактът, че поради екологични замърсявания съдържанието на магнезий в почвите намалява, все по-често способстват за развитието на хипомагнезиемия (недостиг от магнезий). Тя се характеризира с превъзбуденост, нервност, трудности в концентрацията, чувство за тревога и страх, безсъние.

Освен психическите нарушения могат да се появат и физически: общо отслабване на организма, мускулна слабост, изтръпване на ръцете и краката, виене на свят, смущения в сърдечния ритъм. Магнезиевият дефицит може да бъде причинен не само от недостиг в храната. До понижаване на нивото му в организма се стига след обилно потене, диети, злоупотреба с алкохол, стрес, продължително приемане на лекарства, тежки физически натоварвания и др.

Действие на някои от микроелементите:

  • Хромът взема участие в правилната обмяна на въглехидратите.
  • Кобалтът, както и желязото, е необходим при синтеза на червените кръвни клетки.
  • Медта е необходима за правилното функциониране на нервната система, както и за синтеза на хемоглобина.
  • Манганът е необходим за действието на някои храносмилателни ензими.
  • Молибденът взема участие в обмяната на въглехидратите и мазнините.
  • Селенът е антиоксидант (прочиства организма от свободните радикали).
  • Цинкът също е антиоксидант; необходим е при процесите на зарастване, за правилното развитие на плода, за правилното усещане за вкус и мирис, както и за преобразуването на витамин А.
  • Сярата взема участие при производството на жлъчен сок от черния дроб и предпазва от токсични субстанции.
  • Борът взема участие в регулирането на съпротивителните механизми и алергичните реакции, а също така в изграждането на костите. / naturprodukt.bg
 

Реклама