Необходим е за обмяната на калций и витамин С, както и на фосфор, натрий, калий. Измерва се в милиграми (мг). Играя роля за ефективното функциониране на нервите и мускулите. От съществено значение е за трансформирането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Алкохолиците обикновено страдат от магнезиева недостатъчност. Възрастните се нуждаят от 250 до 350 мг дневно. За бременни и кърмачки се препоръчва 300-355 мг дневно. В човешкия организъм се съдържат около 21 мг магнезий.

Полезни ефекти: Помага в борбата срещу депресия. Стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Поддържа зъбите в добро състояние. Спомага за предотвратяване на калциеви натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни. Облекчава нарушеното храносмилане. В комбинация с калций действа като естествено успокояващо средство.
Болести при недостиг: Тремор (треперене)
Естествени източници: Несмляно жито, смокини, бадеми, банани, ядки, семки, зеленолистни зеленчуци.
Токсичност: Големите количества, приемани продължително време могат дасе окажат токсични, ако успоредно с това се поемат високи дози калций и фосфор, или бъбречната функция е нарушена.
Съвети: Ако консумирате алкохол- увеличете приема на магнезий. Ако ежедневно провежданата тренировка е изтощителна, много вероятно е да се нуждаете от повече магнезий. Препоръчително е жените, взимащи противозачатъчни медикаменти или естроген, да засилят храните, богати на магнезий. Ако поглъщате големи количества ядки, семена или зелени зеленчуци, надали получавате достатъчно количество магнезий - същото важи и за живеещите в райони с твърда вода. действието на магнезия е най-ефективно, когато той се комбинира с витамин А, калций и фосфор.

 

Реклама