Acidum mefenamicum (DCI)

Синоними: Ponstan (Parke-Davis), Ponstyl (Parke-Davis), Ponstel (Parke-Davis), Ponalar (Godecke), Parkemed (Parke-Davis).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка:

3 пъти по 2 капсули или 3 пъти по 1 таблетка дневно. 
Лечението обикновено се провежда с 1,0 g дневно, но при необходимост и при добра поносимост дозата може да се повиши до 1,5 g дневно, разпределена в 3 или 4 приема. При ревматоиден артрит лечението се провежда в продължение на месеци и години с поддържаща доза 500 mg дневно.
През първите 3 месеца на бременността, активна дуоденална язва, улцерохеморагичен колит, свръхчувствителност към антранилови препарати.
Да не се прилага едновременно с орални антикоагуланти и хепарин поради риск от хеморагии. При едновременно прилагане с хипогликемизиращи сулфонамиди може да се увеличи техният хипогликемиращ ефект. При комбинация с литиеви соли повишава тяхната серумна концентрация. Не се препоръчва едновременното му приложение и с тиклопедин поради засилване на неговия антиагрегантен ефект. Диспептични разстройства: гадене, повръщане, намаление на апетита; кожни алергични реакции под формата на сърбящи обриви. Те се наблюдават много рядко и поносимостта към препарата е много добра.
Прилага се за лечение на възпалителни и дегенеративни ставни заболявания, околоставни ревматични заболявания, за лечение на язвено-некротични поражения на кожата и лигавиците, болезнена менструация и в стоматологичната практика ( локално ).
Противовъзпалителното му действие се дължи на: инхибиращата активност върху синтезата на простагландини ( PgF 2a и PgE 2), потискане на циклооксигеназата и антагонизъм към преформираните простагландини на нивото на рецепторните места: стабилизация на белтъчните ултраструктури на клетъчните мембрани и намаление проницаемостта на съдовите стени: на намаленото отделяне на лизозомни ензими; на потискане активността на протеазите, участващи във възпалителната реакция; потиска цитотоксичното действие на пролифериращите фибробласти и намалява колагенообразуването. Има болкоуспокояващо и антипиретично действие. Освен това успокоява заздравяването на рани и язвено-некротични поражения на кожата и лигавиците. Има бърза абсорбция след орално приемане и максимална серумна концентрация се получава след 2 h. Време на полуживот 2 – 4 h. Екскретира се с урината под формата на неактивни метаболити.
Caps. x 250 mg; Film-tabl. x 500 mg; Suppos. x 500 mg; Susp. fl. x 60 ml.
 

Реклама