Acidum nalidixicum (DCI)

Синоними: Nelidix (Balkapharma), Nelidix (Sopharma), Negram (Winthrop), Nevigramon (Chinon), Negram (Sanofi Winthrop).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg et x 1,0 g; Susp. – fl. x 125 ml (1 дозировъчна лъжичка = 1,25 ml = 75 mg).

Действие: Синтетичен антибактериален препарат с подчертана ефективност при инфекции на бъбреците и пикочните пътища. При перорално приемане се резорбира добре от стомашно-чревния тракт, но кръвното му ниво е сравнително ниско. Натрупва се избирателно в бъбречната тъкан. Около 80 % от него се излъчва с урината в първите 8 h, а остатъкът и метаболитните продукти за 12 до 24 h. Действието му е бактеристатично и бактерицидно. Препаратът е активен главно срещу Gram (-) микроорганизми: Esch. coli, Enterobacter aerogenes, Proteus, Salmonella, Haemophilus, Klebsiella, Brucellae, Neisseria. Не действа на Pseudomonas aeruginosa.

Показания: Прилага се при инфекции на бъбреците и пикочните пътища: пиелонефрити, пиелити, цистити, уретретити, причинени от чувствителни към него микроорганизми. При стомашно-чревни инфекции: холецистити, ентерити и други. При инфекции на средното ухо, причинени от протеус.

Обичайна дозировка: 3 – 4 х 0,5 – 1,0 g/24 h.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 2 таблетки от по 500 mg 4 пъти дневно в продължение на 7 – 10 дни, след което дозата се намалява на 1 таблетка 4 пъти дневно в продължение на още 7 до 14 дни. На деца над 14 години се прилага по 25 – 50 mg/kg/24 h, разделена в 3 – 4 приема.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се прилага едновременно с орафуран, защото се намалява антибактериалният му ефект!

Странични ефекти: Диспептични прояви – гадене, повръщане. Кожни алергични прояви – обриви. Кожни алергични прояви – обриви, сърбеж, уртикария, фотодерматози. Рядко се наблюдават еозинофилия и умерена левкопения, а при по-големи дози – потискане на дихателния център.

Противопоказания: През първите 3 месеца на бременността, при новородени, да се прилага предпазливо при болни с нарушения на чернодробните и бъбречните функции, както и при заболявания, свързани с потискане на дихателния център!

 

Реклама