Acidum niflumicum (DCI)

Синоними: Nifluril (UPSA), Donalgin (G. Richter).

Лекарствени форми: Nifluril – caps. x 250 mg, gel derm. 2,5 % tuba x 30 g et x 60 g, gel ginigiv. 3 % tuba x 30 g, crème 3 % tuba x 60 g, suppos. x 400 mg et x 700 mg; Donalgin – caps. x 250 mg.

Действие:

Acidum niflumicum се абсорбира бързо и пикова плазмени нива се достигат за около 2 h. Ако се приема по време на хранене бионаличността му се намалява леко. Тя не се модифицира при комбинацията му с антиацидни медикаменти. Плазменият и полуживот е 4 – 5 h. Преминава слабо в майчиното мляко – концентрациите са около 1 % от плазмените. С плазмените протеини се свързват над 99 %. Acidum niflumicum се трансформира главно в два метаболита – Acidum-5-hydroxiniflumicum и 4-hydroxiniflumicum, които са биологично неактивни. Доминиращият път на излъчване на непроменения продукт и на неговите метаболити е уринарният – около 70 %, а с фекалиите се излъчва около 30 % от приетото количество. Не акумулира в организма при продължително приложение. Параметрите на фармакокинетиката на препарата не се променят при ХБН.

Показания:

  • За симптоматично лечение на болезнени и инвалидизиращи артрози.

- За допълващо симптоматично лечение на антибактериалната терапия при синуити , тонзилити и отити за 4 – 5 дни.

- Локално се прилага при тендовагинити, дисторзио, повърхностни тромбофлебити, луксации, контузии, гингивити.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и лечение:

При деца над 13 години се прилага по 2 – 3 капсули дневно.

Предпочитаният начин за внасяне в организма е ректалният. Ректално при възрастни и деца над 13 години се прилага по 1 свещичка от 700 mg сутрин и вечер. За по-продължително симптоматично лечение на ревматоидния полиартрит при деца от 30 месеца до 13 години се прилага по 1 свещичка от 400 mg на 10 kg телесна маса дневно, без да се надминават 3 свещички дневно. За лечение на остри неусложнени отити при деца от 6 месеца се прилага по ½ свещичка 2 пъти дневно, от 30 месеца до 13 години – по 1 свещичка на 10 kg телесна маса дневно, без да се надвишава дозата от 3 свещички дневно. Това лечение се провежда максимално до 5 дни. За допълващо лечение при тонзилити у деца от 5 до 13 години се прилага по 2 свещички дневно в продължение на 5 дни.

Локално се прилага под формата на гел и крем върху възпалените и болезнени участъци или върху ставите по 5 – 10 cm, като се разстила и масажира леко до пълна резорбция. При гингивити и пародонтоза от гингивалния гел се поставя върху четката за зъби и се разтрива леко 2 – 3 пъти дневно в продължение на 2 – 3 седмици.

Особености на употреба:

Да се приема перорално по средата или в края на яденето! Не се препоръчва за употреба per os в педиатрията. 
При възрастни се прилага по 1 капсула от 250 mg 3 пъти дневно. Тази доза може да бъде повишена при тежки възпалителни прояви до 1000 mg/24 h, разпределени в 2 приема, а в някои случаи и до 1500 mg/24 h. Като допълващо антиексудативно средство се прилага при синуити, тонзилити, екстракция на зъби и други по 1 капсула 4 пъти дневно в продължение на не повече от 4 – 5 дни.
Стомашна и дуоденална язва, при малки деца и по време на бременност, свръхчувствителност към нифлурин.
Преходни диспептични прояви: гастралгия, гадене, повръщане, диария. Много рядко главоболие. - За продължително симптоматично лечение на ревматоидния полиартрит при възрастни и деца.
Дериват на никотиновата киселина с противовъзпалителна, болкоуспокояваща и антипиретична активност. Потиска биосинтезата на простагландините и агрегацията на тромбоцитите.
 

Реклама