Acidium oxolinicum (DCI)

Синоними: Gramurin (Chinoin), Urotrate (Parke Davis).

Лекарствени форми: Gramurin – tabl. x 250 mg; Urotrate – tabl. x 750 mg.

Действие: Оксолиновата киселина представлява синтетичен химиотерапевтик, който притежава бактериостатично противомикробно действие, свързано със специфично потискане биосинтезата на ДНК в бактериалните клетки, с което задържа растежа им. В големи дози има бактерициден ефект. Антибактериалната му активност е предимно срещу Gram (-) микроорганизми – Proteus, Esch. coli, Klebsiela. Активен е и срущу голяма част от щамовете на Staphylococcus aureus.

Резорбира се добре в червата и максимална терапевтична концетрация в серума се достига след 30 – 60 min. Плазменият полуживот на оксолиновата киселина е 5 h и 30 min. С плазмените протеини се свързва около 80 %. Има добра дифузия в тъканите и по-специално в простатата и бъбреците. Метаболизира се в черния дроб. През бъбреците се отделя 35 % от препарата и в урината поддържа ефективна концентрация 12 h.

Показания: Подходящ за лечение преди всичко на остри и хронични инфекции на бъбреците и пикочните пътища: пиелонефрити, пиелити, цистити, уретритити, асимптоматична бактериурия и профилактично при цистоскопии, катеризации и други.

Обичайна дозировка: 3 пъти дневно по 2 таблетки.

Особености на приложение и дозировка: Обикновено се прилага по 2 таблетки от 250 mg 3 пъти дневно или 2 пъти дневно по 1 таблетка от 750 mg в продължение на 7 – 10 дни.

Особености на употреба: Таблетките трябва да се приемат по време на ядене или веднага след нахранване.

Странични ефекти: Гадене, повръщане, диария, безсъние, безпокойство, понякога главоболие, тахикардия. Те се наблюдават рядко, главно при предозиране и не налагат прекъсване на лечението.

Противопоказания: Свръхчувствителност към препарата, бременност, особено през последните 3 месеца, лактация, деца под 2-годишна възраст. Да се прилага внимателно и при намалена дозировка при епилепсия, при ХБН и при чернодробна недостатъчност!

 

Реклама