Actraphane HM ( Novo Nordisk )

Лекарствени форми: Fl. x 400 UI/ 10 ml ( 40 UI/ ml ).

Действие: Интермедиарен препарат със силен първоначален ефект. Представлява суспенсия от разтворим НМ инсулин и изофан НМ в съотношение 3:7. Човешкия монокомпонентен ( HM ) инсулин е идентичен с естествения човешки инсулин и е с монокомпонентна чистота. Ефектът му започва около 30 min след инжектирането, максимално изразен е между 2 – 8 h и се изчерпва след 24 h.

Показания: Инсулинозависим тип захарен диабет, предназначен специално за предотвратяване на алергични реакции, липоатрофия и инсулинова резистентност. Показан е при болни, показващи такива реакции от конвенционалните инсулинови препарати.

Особености на приложение и дозировка: Инжектира се подкожно 1 – 2 пъти дневно, особено за силен първоначален ефект. Дозата се определя в съответствие с инсулиновите нужди. Флаконът предварително се разклаща, поетият разтвор се инжектира веднага. За усилване на началния ефект може да се смесва в една спринцовка с Actrapid HM, като в спринцовката първо се изтегля Actrapid HM, а сместа се инжектира веднага. Не бива да се смесва с инсулинови препарати с ниска разтворимост ( обикновен или алт-инсулин ). При преминаване на лечение с НМ препарат болни, Които са получавали до тогава над 100 UI инсулин дневно, трябва да се хоспитализират.

Взаимодействие с други лекарства: МАО инхибитори, тетрациклин, анаболни препарати и алкохолът намаляват инсулиновите нужди. Бета-блокерите може да маскират симптомите на хипогликемия. Кортикостероидите, диоретиците, тиреоидните хормони, трицикличните антидепресанти и оралните противозачатъчни средства увеличават инсулиновите нужди.

Странични ефекти: При предозиране – хипоглекимия. Дава се веднага захар или храна, богата на въглехидрати. Ако болният е в безсъзнание, се инжектира глюкоза венозно или глюкагон мускулно или подкожно.

Противопоказания: Хипогликемия.

 

Реклама