Ademetionin (DCI)

Синоними: Transmetil (Abbott), Donamet (Abbott).

Лекарствени форми: Tabl. x 500 mg, amp. x 500 mg.

Действие: Адеметионинът е нормално срещаща се в организма субстанция, която се намира в почти всички тъкани и е важен субстрат за много биологични реакции. Препаратът се получава чрез ферментация от дрожди (Saccaromyces Cerevisiae). Той стои в основата на две основни метаболитни вериги: трансметилиране и трансулфутиране. Нарушеното трансметилиране и трансулфутиране при чернодробни заболявания води до дефицит на цистеин и таурин, намалена защита на хепатоцитите срещу свободни радикали и кумулация на токсични и неразтворими жлъчни киселини. Адеметионинът има следните биологични и фармакологични ефекти:

  • предотвратява или води до обратно развитие на холестазата предизвикана от изтощителна физическа работа, тотално парентерално хранене, лигиране на жлъчните пътища, употреба на хепатотоксични средства;

  • възстановява количеството на глутатиона и увеличава детоксичния капацитет на черния дроб;

  • протектира чернодробните увреждания предизвикани от парацетамол, циклоспорин, метадон, хероин, кокаин, тетрахлорвъглерод, олово и др.;

  • инхибира продукцията на колаген в човешките фибробласти и предотвратява развитието на чернодробна фиброза;

  • намалява увреждането на митохондрите на хепатоцитите от алкохола и понижава нивото на ацеталдехид в кръвта;

  • при чернодробна трансплантация възстановява чернодробния кръвопоток и подобрява нивото на кислородната екстракция, както и жлъчната циркулация на трансплантанта;

  • при експериментална порфирия снижава нивото на порфирините и серумното ниво на билирубина.

Приет перорално 60 – 85 % от медикамента се абсорбира в тънките черва и достига системното кръвообращение като метаболит. Има плазмен полуживот от 1,5 h и бионаличност от 95 %. Метаболизира се интензивно до метилирани метаболити, тиоли и сулфати. Елиминира се чрез бъбречна екскреция и метаболизъм в 30 – 40 % от приетата доза.

Показания

Обичайна дозировка

Особености на приложение и дозировка

Взаимодействие с други лекарства

Странични ефекти:

Противопоказания

: Свръхчувствителност към някои от съставките на медикамента. 
Понася се добре, дори и във високи дози. Наблюдавани са леки и преходни странични явления – преходно безсъние, гадене, тромбофлебит.
: Не са известни.
: При остри чернодробни увреди се препоръчва двуседмичен курс на лечение по 1000 mg дневно парентерално или по 1000 – 1500 mg перорално за шест седмици. При хронични чернодробни заболявания се препоръчва три курса годишно по 500 mg парентерално за 2 седмици или по 1000 – 1500 mg перорално за шест седмици. По време на терапията се контролират чернодробните показатели.
: Дозировката за възрастни е 5 – 12 mg/kg два пъти дневно i.v. или 10 – 25 mg/kg два-три пъти дневно перорално.
: Чернодробна недостатъчност, остри и хронични чернодробни заболявания, интрахепатална холестаза (вкл. при бременни), алкохолни и токсични чернодробни увреждания.
 

Реклама