Albendazole (DCI)

Синоними: Zentel (Smith Kline & French), Eskazole (Smith Kline Beecham).

Лекарствени форми: Tabl. x 400 mg; Susp. 4% fl. x 400 mg/10ml.

Действие: Албендазолът, както и по-голямата част от бензимидазолите, упражнява антихелминтен ефект върху нематодите и по-голямата част на цестодите. Неговата антихелминтна активност се дължи на инхибиия на полимелизирането на тубулините, като по този начин блокира абсорбцията на глюкозата от паразитите и причинява тяхната смърт. След орално приемане само малка част от него се абсорбира и се метаболизира главно в сулфоксид, който се елиминира с урината.

Показания: За лечение на интестинални паразитози, причинени от един или няколко паразита:

  • Ентеробиоза (Enterobius vermicularis).

  • Аскаридоза (Ascaris lumbricoides).

  • Анкилостомиаза (Ancylostoma duodenale, Necator americanus).

  • Трихоцефалоза (Trchuris trichiura).

  • Стронгилоидиазис (Strongyloides stercoralis).

  • Тениазис (Taenia saginata, Taemia solium) само при съчетани паразитози, причинени от чувствителни към него паразити.

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, по време на кърмене. 
Диспептични смущения, цефалгии.
Таблетките могат да бъдат сдъвкани или приети с малко вода. Не е необходимо предварително да се гладува или да се дава очистително.
При аскаридоза, анкилостомиаза и трихоцефалоза се прилага при възрастни и деца над 2 години по една таблетка от 400 mg или 10 ml от 4% суспенция еднократно. При стронгилоидаза и тениази, съчетани с друга паразитоза, се дозира при възрастни и деца над 2 години по една таблетка от 400 mg или 10 ml от 4% суспенция един път дневно в продължение на три дни. При ентеробиоза (оксиуриаза) се прилага при възрастни по една таблетка от 400 mg или 10 ml от 4% суспенсия, а при деца над 2 години по 2, 5 ml от 4% суспенсия еднократно, като тази еднократна доза се повтаря след 7 дни. Ако паразитологичното изследване след 3 седмици покаже положителен резултат, лечението може да се повтори.
 

Реклама