Alfacalcidol (DCI)

Синоними: Un-Alfa (Leo SA), EinsAlpha (Thomae).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

-Профилактика на реналната остеодистрофия при деца с ХБН в терминален стадий.

-Хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм.

-Профилактика на хипокалциемията след паратиреоидектомия при първичен или третичен хипопаратиреоидизъм.

-Късна неонатална хипокалциемия.

Особености на приложение и дозировка:

-При хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм се дава в дневна доза 1 – 3 μg.

Особености на употреба:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Всички заболявания, които протичат с хиперкалциемия и хипермагнезиемия. По време на бременност и кърмене.
При предозиране може да се наблюдава синдром на хиперкалциемия или интоксикация с калций с калцификация на меките тъкани – корнеята, конюнктивитите, кръвоносните съдове, кожата, бъбреците и други.
Не се препоръчва комбинирането му с барбитурати, които намаляват ефекта от лечението с него. Да не се комбинира с антиациди, които съдържат магнезий, защото алфакалцидол повишава абсорбцията на магнезия и може да се размие хипермагнезиемия.
Капсулите трябва да се съхраняват на тъмно и да се пазят от влага и топлина. Поглъщат се без да се смучат или дъвчат. Капките могат да се вземат с малко вода или мляко. По време на лечението трябва редовно да се проследяват калциемията, фосфатемията, алкалната фосфатаза, креатининът и магнезият в серума.
-При ренална остеодистрофия у възрастни лечението се започва с 0,5 – 1 μg/24 h. И постепенно се увеличава до 2 μg за 24 h или докато се нормализират калциемията и фосфатемията и произведението Са х Р.
-Ренална стеодистрофия при болни с ХБН в терминален стадий на консервативно или хемодиализно лечение.
Алфакацидолът е първият прекурсор от синтезата на активен метаболит на Vit.D3. Молекулата му, която съдържа хидроксилна група в позиция 1-алфа, директно се превръща в 1-алфа-25(OH)D3 , даже когато 1-алфа-хидроксилирането в бъбреците е смутено. Алфакалцидол нормализира чревната абсорбция на калция и фосфатите. Повишава едновременно калциемията и фосфатемията. Той не намалява повишените нива на ПТХ, освен ако хиперфосфатемията не е предварително коригирана с високи дози фосфатни ентеросорбенти – алуминиев хидроксид. Неговото действие продължава да се упражнява и даже когато 1-алфа-хидроксилирането в бъбреците е нарушено. Абсорбцията се манифестира бързо и пропорционално на дозата. Метаболитното му превръщане е пълно след около 12 h. Плазменият полуживот на получения след неговото метаболизиране активен метаболит 1,25(OH)D3 е около 24h.
Caps.x 0,25 μg et x 1 μg; Fl.x 10 ml = 200 gtt (20 gtt = 1ml = 2 μg).
 

Реклама