Alodont ( Parke-Davis )

Лекарствени форми: Sol. fl. x 200 ml + мерителна чашка 15 ml.

Състав: Cetylpyridinium chloride 10 mg + Veratrol 10 mg + Chlorbutanol 100 mg + Eugenol 8 mg + excipiens ad 200 ml.

Действие: Алодонт е комбиниран препарат с антисептично действие, дължащо се на цетилпиридиниумаи аналгетичен ефект свързан с наличието на хлорбутанол. Антибактериалната активност на препарата включва стрептококи, стафилокои и ентеробактерии. Той притежава още противогъбично действие срещу Candida albicans и Aspergillus fumigatus.

Показания: Прилага се в стоматологията и оториноларингологията за допълващо лечение при инфекции на устната кухина и орофаринкса и за антисептична обработка след стоматологични интервенции.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни разтворът се прилага неразреден, като с една мерителна чашка от него се правят гаргари на устната кухина в продължение на 1 min три пъти дневно. Разтворът не бива да се поглъща. При деца от 7 до 12 години се използува 50 % разреден разтвор и се правят по три гаргари дневно. Курсът на лечение не бива да надминава 10 дни.

Взаимодействие с други лекарства: Не трябва се прилага едновременно с други антисептици поради възможни взаимодействия – антагонизъм, инактивиране и други.

Странични ефекти: Поради съдържанието на терпеновите деривати е възможно намаляване на епилептогенния праг при продължително приложение във висока дозировка и развитие на конвулсии, особено у деца и кърмачета. При стари хора може да възникнат безпокойство и състояния на обърканост.

Противопоказания: При алергия към някоя от съставките. По време на кърмене и при деца под 7 години.

 

Реклама