Alverine (DCI) = Dipropyline (DCF)

Синоними: Spasmaverine (Roger Bellon)

Лекарствени форми: Tabl. x 40 mg; Suppos. x 80 mg; Amp. x 40 mg/2 ml.

Действие: Алверинът представлява спазмолитик от папаверинов тип. Има директно миотропно спазмолитично действие. Не притежава атропиноподобно действие, поради което може да се прилага при болки с глаукома и простатна хипертрофия.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на: болки, свързани с функционални нарушения на храносмилателния тракт, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Спастични болки от страна на бъбреците, пикочните пътища и гениталната сфера - нефролитиаза, бъбречни кризи, спазми на пикочните пътища и пикочния мехур, дисменорея, раждане, заплащваш аборт.

Особености на приложение и дозировка: Дозира се по 3 до 9 таблетки, разпределин в три приема дневно. Ректално се прилага по две до три свещички дневно. Парентерално - инжектират се по 1 - 2 ампули мускулно или венозно, като инжекцията може да се повтори през следващите часове два до три пъти, ако е необходимо. Както мускулните, така и венозните инжекции трябва да се правят много бавно - 3 до 5 min.

Странични ефекти: При бързо инжектиране може да се получи чувство за затопляне и краткотрайно замайване.

Противопоказания: Не се препоръчва приложението му по време на бременност и кърмене. Ректално не бива да се прилага при пациенти, които имат свърхчувствителност към бензокаин, който се съдържа в свещичките.

 

Реклама