Amantadine (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Благоприятното действие на амантадина при болестта на Паркинсон се дължи на провокиране освобождаването на допамин от допаминергичните неврони и потенциране на допаминергичната медиация в corpus stpiatum. Действието на амантадина настъпва бързо и се манифестира клинически в първите 48 h след започване на лечението. Неговата ефективност е най-подчертана спрямо акинезията. Екстрапирамидните компликации, причинени от невролептиците, се повлияват също така добре от амантадина, както и от синтетичните антихолинергични средства. Амантадинът е полезен главно като начално лечение в ранните стадии и леките форми на заболяването, както и при болните, които не могат да понесат оптималните дози на леводопа поради странични ефекти. В тези случаи амантадинът допринася за овладяване на паркинсоновия синдром, но крайният терапевтичен ефект е по-слаб, отколкото този на леводопа, още повече, че при продължителна терапия ефектът му намалява.

Амантадинът се абсорбира почни напълно и максимална плазмена концентрация се достига 4 h след приемането на една доза от 100mg. Плазменият му полуживот е средно 15 h, но при стари хора и болни с ХБН се удължава значително. Амантадинът практически не се метаболизира и се излъчва непроменен с урината.

Показания

Прилага се при доказан грип А2 за профилактика от епидемии на рискови групи от населението, незащитени от предварителна ваксинация или алергични към факсината.

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: За монотерапия на болестта на Паркинсон се прилага по 100 mg 2 пъти дневно. При пациенти които не се повлияват достатъчно дневната доза може да бъде увеличена до 400 mg, но при строг лекарски контрол. Ако в хода на лечението се установи намаление на постигнатия успех, дневната доза от 200 mg може да бъде увеличена на 300 mg или временно лечението да се прекъсне и след това да се започне отново. В такъв случай отново може да се постигне добър ефект. При започване на комбинирана терапия на болестта на Паркинсон с леводопа и амантадин, той се прилага в дневна доза 100 - 200 mg, а дозата на леводопа постепенно се повишава до постигане на желания ефект. За лечение на екстрапирамидните компликации след приложение на невролептици, амантадинът се прилага обикновено по 100 mg 2 пъти дневно, но при необходимост може да се увеличи и до 3 пъти дневно по 100 mg. Таблетките се приемат след нахранване.
: Свръхчувствителност към адамантови производни. При новородени и деца до 1 година не се прилага. Беменност и лактация, епилепсия, психози, бъбречни и чернодробни заболявания.
: При едновременно приложение с други антихолинергични средства дозата им трябва да се намали поради риск от поява на нежелани атропиноподобни ефекти.
: Най-често се наблюдават световъртеж, безсъние, възбуденост. По-рядко може да има неспокойствие, потиснатост, сухота в устата и констипация, ортостатична хипотензия, атаксия, главоболие. Изключително рядко се наблюдават психози, ретенция на урината, повръщане, зачервяване на кожата, смущения в зрението, затруднения в артикулацията. Отоци на долните крайници се наблюдават много рядко при продължително лечение. Тези прояви изчезват след спиране на лечението.
: За лечение на болестта на Parkinson и на паркинсоновия синдром, причинен от невролептици.
: Амандадинът е антипаркинсоново средство, което притежава и вирусостатична активност. Той действа много рано, като инхибира вътреклетъчното проникване на някои вируси, притежаващи РНК, миксовируси, пара-микровируси, тогавируси, но неговото приложение е срещу вируса на грипа – тип А2. Възможно е той да подтиска и синтезата на вирусните протеини. Действието му е предимно профилактично. При развиваща се вече грипна инфекция няма лечебен ефект. При ранно започване на лечението е възможно обаче съкращаване на температурния период.
: Amantin-Ratiopharm – tabl. x 100 mg; Symmetrel – caps. x 100 mg; Viregyl K – caps. x 100 mg; Midantan – tabl. x 100 mg; Montadix – caps. x 100 mg; PK-Merz-oblong – tabl. x 100 mg ; PK-Merz-infusion – fl. x 200 mg/500 ml pro infus. i.v.
: Amantin-Ratiopharm (Ratiopharm), Symmetrel (Novartis), Viregyl K (Egis), Midantan (Medexport), Montadix (Du Pont de Nemours), PK-Merz (Merz + Co).
 

Реклама