Ambazon ( DCI )

Синоними: Primal (Bayer), Faringosept (Chimimport).

Лекарствени форми: Tabl. x 10 mg.

Действие: Ambazon представлява в химическо отношение benzochinon-guanylhydrazon-thiosemicarbazone. Има изразено антисептично действие. Антибактериалната му активност е по-силна спрямо бета-хемолитичните и зеленеещите стрептококи и пневмококите, а по-слаба срещу стафилококите.Той не повлиява колибактериите, вируса на грипа и патогенни гъби. При продължително приложение (включително и вътрешно) не уврежда микрофлората на храносмилателния тракт.

Показания: За лечение и профилактика на инфекции на устната кухина и орофаринкса – стоматити, гингивити, тонзилити, състояния след тонзилектомия, фарингити, екстракция на зъби.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се смуче по 1 таблетка, по възможност след нахранване, 3 – 5 пъти дневно. Препоръчва се в течениена 3 часа след това да не се приемат храна и напитки. Последната таблетка се смуче непосредствено преди лягане, тъй като по време на съня саливацията е силно намалена и това води до увеличаване концентрацията на активния принцип в устната кухина.

При деца от 3 до 7-годишна възраст се смучат по 3 таблетки дневно, а при деца от 7 до 13 години – по 5 таблетки дневно, като се спазват същите изисквания както при възрастните.

Странични ефекти: Препаратът има ниска токсично и се понася добре.

 

Реклама