Ambenonium chloride (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Показания

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

При парези, парализи и мускулна слабост от различен произход се прилага при възрастни отначало по 5 mg 2 - 3 пъти дневно, след което дозата се увеличава на 10 mg 2 - 3 пъти дневно в продължение на 2 - 3 седмици.

При лечение на деца, преболедували от полиомиелит, се прилага както в ранния, така и в късния период в комплекс с други лечебни мероприятия - лечебна физкултура, физиотерапия, балнеолечение и други. Прилага се в сутрешните часове по време на ядене в дози съобразно възрастта на детето, както е показано в таблицата:

Възраст по години

Еднократна доза

от 1 до 2

1 - 2 mg

от 2 до 6

2 - 3 mg

от 6 до 10

3 - 5 mg

от 10 до 14

5 - 7 mg

над 14 години

7 - 10 mg

Повторни курсове се правят след интервал от 2 - 3 месеца.

: Дозировката на амбенония трябва да бъде фракционирана, постепенно и стриктно адаптирана съобразно нуждите и толерантността на пациента. При лечение на миастенията у възрастни обикновено се започва с единична доза 5 mg 3 - 4 пъти дневно. Постепенно дозата се увеличава, като еднократната доза е 10 mg, а дневната 30 - 50 mg в някои случаи и до 100 mg, разпределена в 3 - 4 приема. Таблетките се приемат по време на ядене или след нахранване. Поради продължителното му действие са възможни кумулация и предозиране, поради което след постигане на оптимален терапевтичен ефект дозата се намалява до минималната доза, с която се поддържа този ефект.
: Бронхиална астма, епилепсия, хиперкинезии, ИБС, механична обструкция на стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.
: Изключително рядко, обикновено при предозиране, се наблюдават обща слабост с безпокойство, световъртеж, болки в корема, диарии, изпотявания, мускулни крампи. При поява на тези странични ефекти дозата трябва да се намали или лечението временно да се прекрати. При нужда може да се приложи подкожно атропин.
: Миастения, двигателни нарушения след менингит или енцефалит, във възстановителния период след полиомиелит латерална амиотрофична склероза, травми на ЦНС, парализа на лицевия нерв.
: Ambenonium chloride е обратим инхибитор на ацетилхолинестеразата, който притежава мощно, сигурно и продължително антимиастенно действие. Той инхибира холинестеразата, затруднява инактивирането на медиаторния ацетилхолин, в резултат на което се усилват ефектите на парасимпатикусовите нерви върху инервираните от тях органи и на двигателните нерви върху напречно-набраздената мускулатура. Той понижава артериалното налягане, забавя сърдечната дейност, повишава двигателната активност на червата и активира евакуацията на урината от пикочния мехур. Обективно подобрява функционалния капацитет на мускулите. Неговият ефект във фармакологичен план се изявява около 6 пъти по-силно от този на неостигмина, а ефикасността му, оценена клинично и ергометрично е по-висока от тази на неостигмина и пиридостигмина, приложени по отделно или в конбинация. Ефектът на амбенония започва 15 - 20 min след приемането му, достига пълна ефикасност 3 - 4 h след това и продължава 5 - 6 h. Развитието на антимиастенния ефект и неговото изчезване става по-меко и по–постепенно, отколкото при неостигмина.
: Oxazyl – tabl. x 5 mg; Mytelase – tabl. x 10 mg.
: Oxazyl (Medexport), Mytelase (Sterling-Winthrop).
 

Реклама