Aminton (Sopharma)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обичайна дозировка: По 20 капки 2 – 3 пъти дневно след хранене.

Отначало лечението се започва с по 20 – 30 капки 3 пъти дневно. След покачване на АН се преминава на поддържащо лечение с 15 – 20 капки 2 пъти дневно.
Болест на Raynaud, акроцианоза, болест на Burger, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, органични заболявания на сърцето.
Да не се прилага едновременно с инхибитори на МАО – най-малко 2 седмици след спирането им.
Има много добра поносимост.
Прилага се за лечение на артериална хипотония от различен произход: есенциална, симптоматична , транзиторна, при колаптични състояния, при инфекциозни заболявания, при главоболие от съдов произход.
Аминтонът представлява симпатикомиметик със смесено действие, който е химично различен от катехоламините. Повишава продължително АН, което е свързано с пряко алфа-адреномиметично и непряко кардиостимулиращо действие. Повишава периферната съдова резистентност. Продължителното му антихипонтезивно действие е свързано и с инхибиция на биосинтезата на реномедуларни простагландини – PgE2. Хипертензивният му ефект се проявява бързо и още през първите 4 – 5 дни от приложението му се повишава както систолното, така и диастолното АН.
Sol. 10 % fl. x 10 ml.
 

Реклама