Ammonii chloridum (DCI)

Синоними: Ammonii chloratum (Sopharma), Chlorammonic (Promedica).

Лекарствени форми: Ammonii chloratum - pulvis.; Chlorammonic – tabl.x 500 mg.

Действие:

Показания:

-За втечняване на бронхиална секреция, в комбинация с други отхрачващи средства.

Особености на приложение и дозировка:

-Като отхрачващо средство се използва в единична доза от 200 -500 mg 4 – 5 пъти дневно в комбинация с други отхрачващи средства.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Състояния на ацидоза, тежка чернодробна недостатъчност, уратна уролитиаза, при ХБН.
При продължително приложение може да доведе до ацидоза, гадене, тежест в корема и повръщане.
-За подкисляване на урината се прилага в сравнително високи дози – 3,0 – 6,0 g/24h, под формата на разтвори или таблетки в продължение на една или няколко седмици под контрол на АКР на организма и в комбинация с подходящи антибактериални средства за ликвидиране на инфекцията с уреаза – продуциращи микроорганизми. По-добре е лечението да се провежда в повтарящи се 5 – 7-дневни курсове с интервал между тях от по няколко дни.
- Прилага се за подкисляване на урината при тежки пикочни инфекции, причинени от уреаза – позитивни микроорганизми – Proteus, Esch.coli, Enterobacter, Klebsiella, които променят реакцията на урината към алкална и подпомагат изкристализирането на фосфатите и образуването на конкременти от струвит и апатит. В тези случаи винаги се прилага заедно с адекватна антибактериална терапия.
Амониевият хлорид има подкисляващо действие – в големи дози намалява алкалния резерв на кръвта и променя реакцията на урината в кисела. Освен това има известно диуретично действие втечнява бронхиалната секреция и улеснява отхрачването. В организма амониевият йон се метаболизира до урея и водородни и хлорни йони, които се елиминират с урината.
 

Реклама