Amorolfin (DCI)

Синоними: Loceryl (Roche).

Лекарствени форми:

Действие:

Под формата на крем аморолфина бързо и напълно прониква в дълбочината на кожата, но прониква слабо в системното кръвообращение и концентрацията му в плазмата остава под 0,5 ng/ml, даже и след продължително лечение. Приложен под формата на лак за нокти, аморолфинът прониква в нокътната пластинка, а след това и в нокътното ложе, където контактът му с гъбите има решаващо значение.

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Алергия към аморолфин, деца от кърмаческата и младата възраст. 
При лечение с крема може да се наблюдава слабо раздразване на кожата под формата на еритем, пруритус или леко парене. При употребата на лосиона понякога може да има транзиторно усещане за парене в областта на ноктите.
Кремът се аплицира върху засегнатите участъци на кожата 1 път дневно, обикновено вечер. Лечението продължава без прекъсване до клинично оздравяване и няколко дни след него. продължителността на лечението зависи от вида на микозата и от локализацията на инфекцията, най-често 2 -3 седмици. За лечение на tinea pedis може да са необходими до 6 седмици. При лечение на онихомикозите с лоцерил засегнатите нокти на ръцете или краката се изпиляват, особено техните повърхности, с помощта на приложените към опаковката пилички. След изпиляването ноктите се почистват и обезмасляват с приложените тампони, напоени със спирт. Тази процедура се прави преди първата и преди всяка последваща апликация на лака. Лакът се нанася върху поразените нокти с помощта на приложените лопатки върху цялата им повърхност и се оставя да засъхне. За аплициране на лака върху всеки отделен нокът, лопатката се напоява във флакона с лака като се внимава да не се опира до гърлото му. След обработката на всички нокти, лопатката се очиства с тампона, който е използван за почистване на ноктите, тъй като тя се използва многократно. Флаконът се държи винаги плътно затворен. Лечението продължава без прекъсване до регенерация на ноктите и до пълното излекуване на поразените участъци. За ноктите на ръцете обикновено са необходими 6 месеца, а за ноктите на краката – 9 до 12 месеца. По време на лечение с лоцерил лак не трябва да се използва козметичен лак или да се поставят изкуствени нокти.
Прилага се за лечение на дерматомикози, причинени от чувствителни към него гъби – tinea pedis, tinea inguinalis, tinea corporis, кожна кандидоза и онихомикози, причинени от дерматофити, дрождеподобни и плесенни гъби.
Loceryl е антимикотичен препарат за локално приложение, чийто активен принцип е Amorolfin hydrochloride, който спада към един нов химически клас антимикотични средства. Има фунгистатично и фунгицидно действие, което се дължи на промени в клетъчната мембрана на гъбите, настъпващи под въздействието му върху биосинтезата на стерините. Съдържанието на ергостерола се понижава, а се натрупват в микотичната мембрана необичайни, пространствено неплоски стероли. Аморолфинът притежава широк антимикотичен спектър, който обхваща: дрождеподобни гъби – Candida, Pityrosporum (Malassezia), Cryptococcus; дерматофити – Alternaria, Hedersonula, Scopulariopsis, Dermatiaceae – Cladosporum, Fonsecaea, Wangiella; диморфни гъби – Coccidioides, Histoplasma, Sporothrix. Бактериите не са чувствителни към аморолфина, с изключение на Actinomyces. Propionibacterium е слабо чувствителен.
Crème tuba x 20,0 g; Loceryl Nagellack (лак за нокти) 5 % fl. x 5 ml. Към всяка опаковка са приложени 10 лопатки, 30 пилички за нокти и 60 тампона, напоени в 70 % изопропилов спирт.
 

Реклама