Amphetamine (DCI)

Синоними: Phenamin (Sopharma).

Лекарствени форми: Tabl. x 5 mg.

Действие: Амфетаминът е психостимулант с адреномиметично действие. Той активира освобождаването на катехоламини от пресинаптичните гранули в адренергичните неврони, като едновременно с това потиска обратното поемане на норадреналина и допамина. Освободените медиатори възбуждат съответните рецептори на ЦНС, с което е свързан психостимулиращият му ефект. Амфетаминът активира значително норадренергичните механизми в ретикуларната формация, в лимбичната система и в някои подкорови структури. Възбужда центъра на дишането и потиска центъра на апетита в хипоталамуса. Той стимулира силно психическата и физическата активност, премахва чувството за умора и сънливост, подобрява асоциациите и активира паметта, повишава настроението и може да доведе до еуфория. Стимулира периферните алфа- и бета-адренорецепторите и причинява вазоконстрикция.

Амфетаминът се абсорбира в стомашно-чревния тракт. Преминава хемато-енцефалната бариера. Метаболизира се в черния дроб и се елиминира през бъбреците с урината. Излъчването му се ускорява при алкална реакция на урината.

Показания: Поради нежеланите странични ефекти приложението на амфетамина понастоящем е ограничено. Прилага се кратковременно при здрави хора за премахване на умората и сънливостта и за повишаване на работоспособността. При депресивни и астенични състояния, при невролептична депресия, при коматозни състояния след интоксикация с медикаменти. При деца трудно подаващи се на обучение.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 2, 5 mg един до 2 пъти дневно. Началната доза винаги трябва да бъде ниска, за да се провери чувствителността на болния към препарата. Максималната единична доза за възрастни е 10 mg. Продължителността на действието му при еднократно прилагане е 2 - 3 h. Максималната дневна доза е 20 mg. Приложението на амфетамина трябва винаги да бъде добре обмислено и обосновано и да се прилага кратко време предвид риска от пристрастяване и развитие на амфетаминомания.

Странични ефекти: При предозиране се наблюдават безсъние, световъртеж, напрегнатост, главоболие, тремор, безапетитие, тахикардия. При продължително безконтролно приемане се наблюдават привикване, пристрастяване, повишена възбудимост, агресивност, психози с параноидна симпоматика. Позитивира пробите за антидопингов контрол!

Противопоказания: Хипертиреоидизъм, артериална хипертония, сърдечни заболявания с ритъмни нарушения, епилепсия, шизофрения и шизоафективни психози, неврози с напрегнатост и фобийни изживявания, старческа възраст.

 

Реклама