Arginine glutamate (DCI)

Синоними: Energitum (Smith Kline Beecham), Dunamisan (Novartis)

Лекарствени форми: Energitum - amp. pro usu interno x 10 ml (2, 5 g Arginine glutamate); Dunamisan - amp. pro usu interno x 10 ml (3, 0 g Arginine glutamate).

Действие: Препарати, които съчетават метаболитните и енергитичните свойства на 2 аминокиселини - аргинин и глутаминова киселина.

Аргининът е полу-есенциална аминокиселина, необходима за биосинтеза на ядрените и цитоплазмените протеини. Той интервенира в биосинтеза на креатин-фосфата, който е съществена брънка в енергитичните процеси на клетките, в частност мускулните. Процесите на ендогенната синтеза на аргинина са често качествено недостатъчно, главно във фазата на бързия растеж на организма и при различни физиологични и патологични състояния, когато нуждите от него са повишени.

Глутаминовата киселина се вмесва също в процесите на протеиновата синтеза и участва в енергетичния метаболизъм, в частност на скелетните мускули и на нервната тъкан.

Сладкият вкус на препаратите се дължи на съдържанието на сорбитол и на захарин при отсъствие на захароза и глюкоза.

При човека след перорално внасяне на 5, 0 g глутамат на аргинина се наблюдава значително покачване на плазмената концентрация на аргинина след тридесетата минута от приемането, продължаващо до края на втория час. Максимални пикови нива се установяват към 60-та минута, след което настъпва прогресивно спадане през 2-ия и 3-ия час.

Показания: За симптоматично лечение на функционална астения и на състоянията на умора, съпътстващи интензивните физически усилия, състоянията на пренапрежение и на реконвалесценция.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни и деца над 12 години се прилага по 1 - 2 ампули дневно в сравнително краткотрайни курсове. Съдържанието на ампулите се приема разредено в чаша с малко вода, за предпочитане преди или по време на ядене. При лица с колитни оплаквания да се избягва прилагането на гладно и ако е необходимо дозировката трябва да се редуцира.

Странични ефекти: Те са свързани главно с наличието на сорбитол - възможност от възникване на диария и абдоминални болки, особено при лица, страдащи от функционални колопатии.

Противопоказания: При обструкция на жлъчните пътища.

 

Реклама