Ascabiol (Specia)

Лекарствени форми: Lotion fl. x 125 ml = Benzyl benzoate 12,5 g + Sulfirame 2,5 g.

Действие: Има акарицидно и педикулоцидно действие.

Показания: Прилага се за лечение на scabies и на trombidiosis automnale.

Особености на приложение и дозировка: За лечение на краста у възрастни, най-добре вечер след изкъпване и подсушаване, се аплицира с помощта на плоска четка в един или 2 слоя Ascabiol върху повърхността на цялото тяло, включително и половите органи, като се обръща особено внимание на свивките и окосмената част на главата. След 24 h пациента се изкъпва с топла вода за отстраняване на препарата. При бременни жени се прави само 1 апликация с продължителност на контакта по-малко от 12 h.

Трябва да се има предвид, че сърбежът може да продължи 10 – 15 дни, понякога след едно начално краткотрайно успокояване. Този постскабиесен сърбеж не трябва да води до повторно приложение на препарата. Едновременно трябва да се лекуват обкръжаващите, независимо от липсата на клинични прояви.

При деца, по-малки от 2 години, лечението се провежда както при възрастните, но се прави само 1 апликация с продължителност на контакта под 12 h и ръцете на детето се връзват за да се предотврати лапането им. При импетигинизирана краста трябва да е проведе предварително съответно лечение. При екзематизирана краста Ascabiol може да влоши временно състоянието на пациента, което налага да се проведе лечение с кортикоиди за локално приложение 24 h след употребата на аксабиол.

За лечение на trombidiosis automnale се прави апликация на Ascabiol посредством марлен тампон в 1 или 2 сеанса.

Препаратът не бива да се прилага върху лигавиците.

Странични ефекти: Възможно е усещането за парене и смъдене след приложението на препарата. При многократни апликации, особено върху разранена кожа и при деца под 2 години, са възможни системни странични прояви – конвулсии.

Противопоказания: Алергия към препарата, обширни лезии на кожата.

 

Реклама