Auxisone (Boehringer Ingelheim)

Лекарствени форми: Aerosol – fl. x 10 ml = 150 единични дози x 0,125 mg.

Действие: Оксизон представлява изоникотинат на дексаметазона за инхалационно приложение. Големината на мнозинството от аерозолните частички не надвишава 5 микрона. В зависимост от това, доколко правилно се използва апарата (инхалатора), една голяма част от дексаметазона попада в храносмилателния тракт и се елиминира с фекалиите. Останалата част прониква в бронхите, където упражнява локално своето мощно противовъзпалително и антиалергично действие, след което преминава в общото кръвообращение. Преминава и в майчиното мляко.

Показания: Прилага се за поддържащо лечение на бронхиална астма: астма с пароксизмален задух, лошо овладявана с обичайните средства; кортикозависима астма. Може да се приложи и при следните други заболявания: спастичен бронхит; астматиформен бронхит; спазмодичен ларинготрахеит.

Особености на приложение и дозировка: Началното лечение се започва с една до четири двойни инхалации дневно или 0,25 – 1,0 g/24 h. Поддържащото лечение се осъществява с две двойни инхалации дневно – 500 mg/24 h. Една дозировка над 1,0 g/24 h свидетелства за неефикасност на този начин на лечение и изисква смяна на тактиката.

Особености на употреба: Локалното действие на оксизон може да се упражни само върху суха бронхиална лигавица, което налага предварително да се проведе лечение за хиперсекрецията, ако такава е налице. За да се избегне развитие на оро-фарингеална кандидоза, е необходимо след всяка инхалация а се направи гаргара с вода.

Странични ефекти: При продължителна употреба във високи дози може да доведе до развитие на хиперкортицизъм, който изчезва след прекратяване на лечението. В началото на лечението може да има сухота на фаринкса, предрезгавяване на гласа, кашлица, които изчезват спонтанно. Може да се развие оро-фарингеална кандидоза. В редки случаи може да възникне бронхокинстрикция, налагаща прекратяване на лечението с оксизон.

Противопоказания: Не се прилага по време на пристъп от бронхиална астма!!! През първите три месеца на бременността и по време на кърмене. Активна белодробна туберкулоза- активна стомашно – дуоденална язва. При възникване на бактериална, вирусна или микотична инфекция на бронхо-пулмоналната система лечението се прекратява

 

Реклама