Azelastine (DCI)

Синоними: Allergodil (Asta Medica), Radethazin Nasenspray (Europharm/Temmler Pharma).

Лекарствени форми:

Действие: Azelastine е Н1 – антхистаминов препарат от втора генерация. Представлява фталазиново производно и има двойно действие – антихистаминова активност с по-слаб седативен ефект и намалява отделянето на медиаторите на алергичната реакция от мастоцитите чрез стабилизиране на мембраната им. Подходящ е за локално лечение на сезонни и целогодишни ринити с алергичен произход. След повторни назални апликации (по 0.14 mg във всяка ноздра 2 пъти дневно) плазмените нива на азеластина са около 0,26 ng/ml. Нивата на активният му метаболит N – demethylazelastine са от порядъка на предела за количествено определяне (0,12 ng/ml) или по-ниски.

Показания: За симптоматично лечение на сезонни и целогодишни ринити.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се при възрастни и деца над 6-годишна възраст по една пулверизация във всяка ноздра 2 пъти дневно, което отговаря на 0,56 mg Azelastine hydrochloride. Преди всяка апликация е необходимо да се осигури добра проходимост на ноздрите, за да се получи оптимална дифузия на медикамента. По време на лечението с азеластин употребата на алкохол е нежелателна.

Взаимодействие с други лекарства: Не се препоръчва едновременното му приложение с други депресори на ЦНС.

Странични ефекти: Възможна е появата на раздразване на носната лигавица, усещане за горчивина, промяна на вкуса, епистаксис. При надвишаване на дневна доза над 2 пулверизации във всяка ноздра се наблюдава сомнолентност. Възможността за поява на други системни ефекти с вероятна при употреба на токсични дози – ексцитация, треперене, конвулсии.

Противопоказания: Деца под 6 години, бременност, свръхчувствителност към препарата. Да се прилага предпазливо при водачи на МПС и работещи с машини поради риск от сомнолентност, особено при надвишаване на препоръчителната доза.

За системно приложение - вж. Антиасматични и антиалергични средства

Nasal spray fl. x 10 ml (1 пулверизация = 0.14 mg Azelastine hydrochloride).
 

Реклама