Bamifylline (DCI)

Синоними:Trentadil (Pharmuka), Bami-Med (Permamed).

Лекарствени форми:

Действие: Бамифилинът е дериват на теофилина, кото не се превръща в теофелин в организма. Той упражнява бронходилататорен ефект чрез релаксация на гладкомускулните влакна на бронхиалната мускулатура и като противодейства на ефектите на много от бронхоконструкторните медиатори. В В еквимоларни дози бамифилинът упражнява най-малкото еднакъв миорелаксиращ ефект с този на теофилина. Той е също и дихателен аналептик. Има леко седативно действие и потенцира барбитуровия сън. Бамифилинът повишава контралитета на миокарда, разширява леко коронарните съдове и забавя сърдечната честота. Това му действие, съчетано с едно умерено намаление на налягането в аортата, води до леко намалениена сърдечната работа на консумацията на кислород. Абсорбацията на бамифилина е бърза и значителна. Максимална серумна концентрация се получава за по-малко от 1 h след оралното му приемане, а при ректално приложение за 1 – 1,5 h. Метаболизира се в организма в три главни метаболита, които са активни и персистират във високи плазмени концентрации, с което се обяснява пролонгираното действие на бамифилина. Метаболитите му се излъчват с жлъчката и бъбреците.

Показания: - За лечение на бронхиална астма, както на астма с пароксизмална диспнея, така и на астма с постоянна диспнея.

- За лечение на бронхоспазъм при хронични обструктивни бронхопневмопатии.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 2 – 3 таблетки сутрин и вечер. Таблетките се поглъщат, без да се дъвчат, с малко вода, за предпочитане по време на хранене. Ректално се прилага по 1 свещичка от 750 mg сутрин и вечер. Парентерално се инжектира по 1 – 2 ампули дневно мускулно или венозно. Венозното приложение трябва да става много бавно – в продължение на 3 – 4 min при легнало положение на болния. Може да се приложи и в 5-часова венозна перфузия, като 2 – 4 ампули се разреждат с 500 ml изоточен разтвор на NaCl или 5 % глюкоза и се вливат под контрол на толерантността и серумната концентрация, която трябва да се движи от 10 – 15 µg/ml.

На кърмачета и деца се прилага под формата на супозитории по 250 mg, като за деца над 30 месеца максималната дневна доза е 60 mg/kg, а под 30 месеца е по 30 mg/kg, разделена в два приема – сутрин и вечер.

Взаимодействие с други лекарства: Не е наблюдавана никаква несъвместимост на бамифилина с други лекарства, но тъй като е теофилиново производно, се съветва да се имат предвид лекарствените взаимодействия на теофилина.

Странични ефекти: Има добра поносимост и значителна терапевтична ширина. Рядко се наблюдават главоболие и гастралгии. При много високи дози – гадене и дистален тремор, които изчезват при редуциране на дозата. При бързо венозно инжектиране – вертигинозни прояви.

Противопоказания: Пресен миокарден инфаркт. Свръхчувствителност към ксантинонови производни. Да се избягва през последните дни на бременността и при новороденото. Да се прилага предпазливо при сърдечна и чернодробна недостатъчност, хипертиреоидизъм и активна стомашно-дуоденална язва. Да се прилага венозно при деца и при индивиди с лабилно артериално налягане.

Tabl. x 300 mg; Suppos. x 250 mg et x 750 mg; Amp. x 300 mg/5 ml pro inj. i. m. et i.v.
 

Реклама