Benazepril (DCI)

Синоними: Lotensin (Novartis)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Особености на приложение:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, лактация, свръхчувствителност към препарата, чернодробна и бъбречна недостатъчност, хиперкалиемия.
Главоболие, еритеми и обриви, псориазиформени реакции, артралгия, миалгия, кашлица, ангиоедем, диспептични оплаквания, костипация, диария, отпадналост, хипотензия, кашлица, олигурия , азотемия.
едновременното му приложение с бримкови диуретици може да доведе до тежка хипотензия. Комбинирането му с калий задържащи диуретици може да повиши концентрацията на калия в серума. Едновременното му приложение с циклосоприн може да потисне бъбречната функция. Нестероидните противовъзпалителни средства могат да намалят антихипертензивния му ефект.
За лечение на хипертензия началната доза е 10mg дневно, а поддържащата доза е 20 – 40 mg на един или два приема. Максималната дневна доза е 80 mg. Не се прилага при деца
Прилага се за лечение на артериална хипертензия и на ренална хипертензия, в това число и реновазална.
Представлява специфичен инхибитор на АСЕ с удължено действие. След перорално приемане почти напълно се превръща в беназеприлат, който инхибира АСЕ и намалява ПСС, като по този начин снижава систолното и диасистолното артериална налягане както в стоящо, така и в лежащо положение. След орален прием се абсорбира в 37%, като абсорбцията почти не се влияе от храната. Свързва се със серумните протеини в 96,7%, а беназеприлатът в 95,3%. Началото на действието му започва след 30 – 60 min, достига пикови плазмени нива на 3 – 4 часа и има продължителност на действие 24h. Има хепатален метаболизъм с време на полуживот 10 – 11 h. Активният метаболит се излъчва непроменен с урината. Преминава през плацентата и в майчиното мляко.
Tabl.x 5 mg, x 10 mg, et x 20 mg.
 

Реклама