Benzyl Benzoate (DCI)

Синоними: Alcasol (Lubimex import-export), Scabisol (Troyapharm).

Лекарствени форми: Alcasol – lotion fl. x 100 ml ; Scabisol – aerosol 30 % fl. x 210 ml.

Действие: Активният действащ принцип на препаратите Alcasol и Scabisol е Benzyl Benzoate, който има противопаразитно действие срещу причинителите на крастата – Acaris scabiei и педикулоцидно действие срещу Pediculi capitis et pubis.

Показания :

Особености на приложение и дозировка:

При педикулоза окосмената част на засегнатите участъци на тялото се напръскват с аерозола или се намазва с лосиона 1 път дневно в продължение на 3 последователни дни, след което пациента се изкъпва, а косата лед подсушаване се разресва с гъст гребен за да се отделят умъртвените гниди.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Алергия към бензил бензоат. 
Рядко се наблюдава, предимно при деца, бързопреходно парене в момента на втриването. При болни с чувствителна кожа може да се развие контактен дерматит.
За лечение на краста, след като болния се е изкъпал, се намазва с лосиона или се напръсква с аерозола по цялото тяло, с изключение на лицето. След 30-минутен контакт на препарата с кожата, процедурата се повтаря. На втория, третия и четвъртия ден тази процедура се повтаря, но без предварително изкъпване. На петия ден болния се изкъпва, а бельото му, включително и постелочното, се изварява. Връхните му дрехи се оставят да престоят на открито в продължение на повече от 6 h, след което се гладят с гореща ютия.
Прилага се за лечение на краста и въшливост – на окосмената част на главата и на ингвиналната област.
 

Реклама