Bephenium hydroxynaphtoate (DCI)

Синоними: Alcopar (Wellcome)

Лекарствени форми: Granul. Sachet x 4, 33 g.

Действие: Алкопар представлява антихелминтно средство, което откъсва глистите от чревната стена, за която са фиксирани, като ги парализира. След това те се елиминират вследствие нормалните движения на червата. След орално приемане на една малка част от лекарството преминава чревната бариера и около 0,5% се екскретира с урината. Останалата, неабсорбирана част остава в чревния лумен, което прави алкопар средство за специфично лечение на анкилостомиазата, не токсично в терапевтични дози.

Показания: - за лечение на анкилостомиазата, като ефикасността му е по-голяма при Ankylostoma duodenale, отколкото при Necator americanus.

-Препоръчва се и за лечение на смесени инвазии с анкилостома и аскарис.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Поради липса на проучвания при опитни животни и на точни клинични данни при бременни жени, рискът не е известен, но не са наблюдавани вредни ефекти при новородени от майки, лекувани с алкопар. Не е установено преминаване в майчиното мляко.
Може да настъпят гадене и повръщане поради горчивината на медикамента. Може да се наблюдават диария, виене на свят и главоболие.
В по-голямата част от случаите една-единствена доза е достатъчна. Не е необходимо да се спазват някакви диетични особености по време на лечението. Не се налага даването на пургативно средство. Приема се сутрин на гладно с половин чаша подсладена вода. При възрастни и деца над 2 години или тежащи над 10 kg се дава 1 сашета (кесийка) с гранули.
 

Реклама