Berocca calcium and magnesium (Roche)

Лекарствени форми: Tabl. = Thiamini hydrochloridum 15 mg + Riboflavin 15 mg + Pyridoxini hydrochloridum 10 mg + Cyancobalamine 10 µg + Acidum ascorbinicum 500 mg + Biotine 150 µg + Nicotinamide 50 mg + Acidum pantothenicum 23 mg + Calcium 100 mg + Magnesium 100 mg. Tabl. effervesc. – имат същия състав с изключение на дозата на Vitamin C, която е 1000 mg.

Действие: Комбиниран препарат, действието на който се сумира от ефектите на отделните му съставки. Водноразтворимите витамини от В-групата и Vit.C играят взаимно допълваща се роля о обмяната на веществата в клетките. Препарата като цяло компенсира недостатъчното постъпване на витамини с храната и предотвратява появата на признаци на витаминна недостатъчност, които могат да възникнат във връзка с прекарани инфекциозни и други тежки заболявания, физическо и психическо натоварване и други. Калцият има значение само за развитието на костната система и зъбите но също така и за обмяната на веществата като цяло и за нормалното функциониране на нервната и мускулната система. Магнезият активира действието на много ензимни системи и във взаимодействие с калция спомага предаването на нервните импулси към мускулите, а така също участва в регулацията на мускулния тонус. Съдържащите се в препарата съставки са нужни за натрупване и освобождаване на енергия от нейната биологична форма – аденозинтрифосфата.

Показания: - Хипо- и/или авитаминоза на витамини от В-групата и Vit.C.

  • При реконвалесцентни състояния и след изтощително физическо и психическо натоварване.

  • В периода на израстването.

  • Като спомагателно средство при лечение на алкохолни полиневрити.

Особености на приложение и дозировка

Странични ефекти

Противопоказания

: Алергия към някоя от съставките, хиперкалциемия. Ефервесцентни таблетки не се препоръчват пир ХБН и при болни с уратни конкременти. 
: Може да възникнат алергични прояви при свръхчувствителност към някоя от съставките на препарата. Поради съдържанието на Vit.B2 може да се появи жълто оцветяване на урината.
: По 1 – 2 таблетки дневно, като ефервесцентните таблетки се препоръчват на болни, поставени на безсолна диета поради ниското съдържание на натрий (262 mg). Таблетките се приемат с достатъчно количество вода, а ефервесцентните таблетки се разтварят в чаша с вода.
 

Реклама