Betamethasone dipropionate (DCI)

Синоними: Diprolene (Schering-Plough).

Лекарствени форми: Pommada tuba x 15 g = Betamethasone dipropionate 7,5 mg + Propylenglycol 10 g + Excipiens q.s. ad 15 g.

Действие: Diprolene е дерматокортикостероид с много висока активност – клас І по Европейската класификация. Характерната особеност на дипролен се състои в това, че бетаметазоновия дипропионат е разтворен в пропиленгликол и след това е дисперсиран в ексципиента на помадата. Наличието на 1- % пропиленгликол повишава бионаличността на бетаметазоновия дипропионат. Препаратът има подчертано противовъзпалително действие и оказва бърз антипруригинозен ефект. Той притежава вазоконстриктивни свойства, което обуславя неговия антиексудативен ефект. Потиска клетъчната пролиферация и процесите на биосинтеза в дермата и епидермата. Системни кортикостероидни ефекти се наблюдават и те са в зависимост от продължителността на лечебния курс и обширността и тежестта на третираните кожни лезии.

Показания: Прилага се за лечение на чувствителни на кортикоидна терапия дерматози с ограничена повърхност резистентни на лечение с дерматокортикостероиди от по-нисък клас:

  • ограничени и резистентни псориатични плаки, особено с палмарна и плантарна локализация;

  • дискоиден лупус;

  • невродермити;

  • Lichen rubber planus;

  • хипертрофични цикатрикси.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания

: Първични бактериални, вирусни, микотични и паразитарни дерматози, улцерозни лезии на кожата, акне и розацея, свръхчувствителност към съставките на препарата, кърмачета.
При продължително приложение може да се наблюдава атрофия на кожата, поява на бръчки, телеангиектазии, екхимози, забавяне на зарастването на атонични рани, периорална дерматоза. Наблюдавани са още акнеформени ерупции, хипертрихоза, депигментации. При продължително лечение може да възникнат системни ефекти.
Помадата се прилага два пъти дневно върху засегнатите участъци на кожата, като се разстила на тънък слой и се втрива с леко масажиране с върха на пръстите. Когато се прилага един път дневно, това трябва да става сутрин. Третирането на обширни кожни участъци налага строг контрол върху използваното количество от препарата и след получаване на клиничен ефект бързо преминаване към дерматокортикоиди от по-висок клас за да се избегне появата на системни ефекти.
 

Реклама