Betnesol solution rectale (Glaxo)

Лекарствени форми:

Действие

Показания

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти: Разтворът на бетнезол за ректално приложение се понася обикновено много добре. При продължително лечение или при висока дозировка може да се появят клинични признаци на хиперкотицизъм, което свидетелства за абсорбция на бетнезола от увредената лигавица.

Противопоказания: Както при общата гликокортикоидна терапия.

Предпочита се приложението на препарата да става вечер преди лягане за сън, за да може да се задържи разтворът възможно по-дълго време. Болният ляга на едната си страна и внимателно вкарва предварително намазаната с вазелин канюла до половината от дължината в ануса. След това болният прогресивно навива торбичката около нея и по този начин разтворът от нея преминава в ректума за около 1 – 2 min. Болният ляга по корем в продължение на 3 – 5 min, след което заема обичайното си положение за сън. Прави се по 1 ректална промивка дневно в продължение на 15 – 20 дни. За поддържащо лечение се правят 4 – 6 ректални промивки месечно.
: Прилага се за лечение на хеморагичен улцерозен колит и на колитната форма на болестта на Крон.
: Препаратът представлява разтвор на Betamethasone phosphate, готов за непосредствено ректално приложение. В една пластична торбичка от 100 ml разтвор се съдържа 5 mg Betamethasone. Бетаметазонът е синтетичен гликокортикоид, чийто противовъзпалителен ефект е 40 пъти по-силен от този на хидрокортизона и 10 пъти по-силен от този на преднизолона. Отличава се с намаленото натрий и вода задържащо действие. Макар, че динатриевият фосфат на бетаметазона е разтворима сол, която се абсорбира бързо или орално приложение, вероятно е ректалната абсорбция да е ограничена.
Пластични торбички х 100 ml.
 

Реклама