Biclotymol (DCI )

Синоними: Hexaspray ( Doms-Adrian ).

Лекарствени форми: Aerosol fl. x 30,0 g.

Действие: Благодарение на активния принцип, който съдържа – Biclotymol, препаратът Hexaspray упражнява антибактериално действие от бактерициден тип спрямо инфекциите на орофаринкса и по-специално, причинени от стафилококи, стрептококи, микрококи и коринебактерии. Освен това препаратът притежава и значителна противовъзпалителна активност и болкоуспокояващо действие, без да е добавен контактен анестетик.

Абсорбцията на биклотимола, приложен чрез букален аерозол е бавна, което му позволява да упражни своето действие продължително време.

Показания: За локална терапия на остри инфекции на орофаринкса, без общи прояви на бактериална инфекция.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни и деца се прилага по 2 пулверизации в устната кухина 3 пъти дневно. Продължителността на лечението не бива да надминава 10 дни. Ако симптомите на заболяването продължават е необходимо да се направи преценка на пациента, с оглед евентуално включване на антибиотично лечение.

Странични ефекти: Има добра поносимост. При продължително лечение може да се наруши равновесието на нормалната микробна флора в устната кухина с риск за дифузия на бактериалната инфекция или развитие на кандидоза.

Противопоказания: При деца под 30 месеца поради риск от ларингоспазъм.

 

Реклама