Bifonazole (DCI)

Синоними: Mycospor (Bayer), Amycor (Aron-Medicia).

Лекарствени форми: Mycospor – crème 1 % tuba x 15 g et x 35 g, sol. 1 % pumspray fl. x 15 g et x 35 g, gel 1 % tuba x 15 g et x 35 g; Amycor – crème 1 % tuba x 15 g, sol. 1 % fl. pulverisateur x 15 ml.

Действие: Mycospor и Amycor са антимикотични препарати за локално приложение. Действащият им принцип – бифоназол представлява имидазолово производно с широк антимикотичен спектър. Той действа не само на патогенни гъби, но и на някои Gram (+) бактерии, като Corynebacterium и Staphylococcus. Активността на бифоназола спрямо дерматофитите е фунгицидна при концентрация над 5 µg/ml. Досега не е установена придобита резистентност.

След локална апликация върху кожата е установена концентрация от 150 до 100 µg/ml на нивото на повърхностния слой на епидермата. Концентрация от порядъка на 2 – 3 µg/ml е намерена в дълбокия слой на дермата. Тези концентрации са по-високи от инхибиращите концентрации, установени in vitro.

Кожната резорбция на бифоназола, проучена след 6-часова апликация под оклузивна превръзка е от порядъка на 1 % при приложение върху здрава кожа и 4 – 5 пъти по-висока при приложение върху възпалена кожа. Това прави малко вероятна възможността за системни ефекти на бифоназола.

Показания: - Остри и хронични дерматомикози, причинени от дерматофити – дерматофитози на гладката кожа, интертриго на големите гънки (eczema marginatum Hebra) и на пръстите на краката.

  • Кандидоза – интертриго на големите и малките гънки, вулвити, анити и перианити.

  • Pityriasis versicolor.

  • Erythrasma, причинена от Corynebacterium minitissimum.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към имидазолови препарати, през първите 3 месеца на бременността. Аерозолната форма е противопоказана при кърмачета поради съдържанието на алкохол в ексципиента. 
Рядко се наблюдават локална реакция под формата наеритем, парене и сърбеж. Появата на системни странични ефекти е малко вероятна, но трябва да се има предвид при употребата на аерозолната форма върху големи участъци увредена кожа. Експериментално е установена хепатотоксичност при системно приложение.
Кремът се прилага 1 път дневно сутрин или вечер, след тоалет и подсушаване на кожата от засегнатите участъци, като се разстила в тънък слой и леко се втрива с пръстите. При интертриго кремът се аплицира в малко количество, за да се избегне мацерацията на кожата. Продължителността на лечението зависи от причинителя и локализацията на патологичния процес. Обикновено при дерматофитози тя е 3 седмици, а при кандидоза – 2 седмици. Препаратът под формата на спрей е специално предназначен за лечение на Pityriasis versicolor и на разпространени форми на дерматофитози. Прилага се след тоалет и подсушаване засегнатите части на кожата 1 път дневно в продължение на 2 седмици при питириазис и 3 седмици при дерматофитози. Трябва да се внимава да не попада върху лигавиците на очите.
 

Реклама