Bismuthi subcitras colloidale (DCI)

Синоними: De Nol (Doetsch, Grether), De Nol (Gist-Brocades).

Лекарствени форми: Film-tabl. x 120 mg.

Действие: De Nol представлява трикалиева бацитратна сол на бисмута. Колоидалният бисмут се свързва с белтъците и в кисела среда образува хелати. При това възниква защитен слой от коагулум, образуван от бисмут и белтък, който покрива областта на язвения дефект и остава на място около 4 h. Колоидалният бисмут намалява пептичната активност, като образува хелат с пепсина и повишава секрецията на мукус. При повишаване на рН на стомашното съдържимо активността на колоидалния бисмут спада, поради което не е целесъобразно да се комбинира с антациди. Ефектът от приложението на De Nol в продължение на 4 - 6 седмици не се отличава от този на симетидина и процентът на цикатризирането на язвите достига до 86%. Лечебното му действие се проявява при всяка локализация на язвения процес.

Показания: Активна бенигнена стомашна и дуоденална язва.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 4 филм-таблетки дневно - по 1 таблетка половин час преди трите основни нахранвания и 1 таблетка вечер преди лягане за сън, най-малко 2 h след последното нахранване. Курсът на лечение продължава 4 - 6 седмици.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се комбинира с антиацидни средства.

Странични ефекти: Колоидалният бисмут има лош вкус и неприятна амонячна миризма. Оцветява езика и фекалиите в тъмен цвят.

Противопоказания: Бременност, ХБН.

 

Реклама