Bleomycine (DCI)

Синоними: Bleomycin (Lundbeck), Bleomycine (Roger Bellon), Bleomycinum Mack (MACK), Blenoxane (Bristol Myers), Bleomycin (Nippon Kayaku).

Лекарствени форми: Fl. ( сухи ) х 15 mg.

Действие: Блеомициньт е противотуморен антибиотик, който представлява комплекс от водно разтворими основни пептиди. Натрупва се избирателно в кожата, белите дробове, лимфната тькан и перитонеума. Концентрацията му в карциноматозните клетки е значително по-голяма, което обясвява неговата ефикасност при лечението на епителиомите. Блеомициньт потиска клетьчното делене, като се противопоставя на инкорпорирането на тимидина в ДНК, има радиомиметично действие и потиска ДНК полимеразите. Екскретира се главно с урината. При ХБН бьбречният му клирьнс намалява и полуживотьт на изльчването му се увеличава.

Показания: Прилага се за лечение на рак на кожата, на спиноцелуларен рак на шията и главата, на скротума, пениса, на устните и езика, рак на устната кухина, на шийката на матката, на вулвата. Прилага се сьщо така при болестта на Ходжкин и неходжкинови лимфоми, при саркоми на меките тькани, при тумори на мозька, главно глиом.

Особености на приложение и дозировка: Инжектира се мусколно или по-честа венозно, бавно струйно в доза 15mg/48 h или по 30 mg два пьти седмично. Курсовата доза блеомицин е 5 – 6 mg/kg, но не повече от 300 mg. След пауза от 45 – 60 дни курсьт се повтаря. Много често се мключва в различни комбинации. При малигнени лимфоми се прилага по 20 mg/m2 венозно на втория ден в комбинацията адриомицин, блеомицин, винкристин и биокарбазин и по 15 mg/m2 на пьрвия и петия ден в комбинацията адриамицин, CcNU, биокарбазин. С тези комбинации се провеждат 4 – 6 курса през 7 дни.

Особености на употреба: За мускулно инжектиране 15 mg суха субстанция се разтваря ex tempore с 5 ml стерилен физиологичен разтвор, а за венозно вливане – с 20 ml.

Странични ефекти: Повишаване на температурата. Кожни промени – хиперпигментация, огнищна хиперкератоза, еритема, алопеция, чупливост на ноктите. Дисептични прояви – безапетитие, поврьщане, хейлит, стоматит. След продьлжителна терапия с големи дози блеомицин може да се развие пневмонит, а понякога и необратима фиброза на белите дробове.

Противопоказания: Терминални сьстояния, кахексия.

 

Реклама