Budesonide (DCI)

Синоними: Pulmicort (Astra Nodelpharma), Rhinocort (Astra Nodelpharma).

Лекарствени форми: Pulmicort – aerosol pro usu per os; Rhinocort – aerosol pro usu per nasalis.

Действие: Будезонит е нехалогенен синтетичен гликокортикоид с локално противовъзпалително действие при респираторни инфекции. В лечебни дози не се наблюдават общи ефекти при локалното инхалиране. След инхалация има незабавно начало на действие и бързо достига пикови концентрации с продължителност на действие 8 – 12 h. Резорбираното количество се метаболизира в черния дроб. Екскретира се с урината. Преминава плацентарната бариера и в майчиното мляко.

Показания: Прилага се инхалационна терапия на бронхиална астма в интервалите между пристъпите, за лечение на алергични бронхити и други спастични състояния на бронхите. Аерозолната форма за назално инхалиране се прилага за лечение на алергични ринити.

Особености на приложение и дозировка: При едно натискане на вентила се разпръсква 50 mg пулмикорт или 50 mg ринокорт. Чрез спрей форма се прилага през устата по две впръсквания (100 mg) два пъти дневно при бронхиална астма и при алергични бронхити. При тежки състояния се допуска дозировка по 200 mg до 400 mg два пъти дневно. За лечение на ринити дозировката при възрастни и деца над 6 години е по 100 mg два пъти дневно. Обикновено максимален клиничен ефект се постига за 3 – 7 дни.

Странични ефекти: При аерозолната форма за приложение през устата може да се развие кандидоза на фаринкса, на ларинкса, зачервяване на фаринкса, рагади на фаринкса. При аерозолната форма на назално приложение може да се наблюдават епистаксис и иритация на фаринкса, а при продължително приложение може да се развие атрофия на назалната мукоза.

Противопоказания: Гъбична инфекция на дихателните пътища и белодробна туберкулоза.

 

Реклама