Butamirat (DCI)

Синоними: Sinecod(Zyma).

Лекарствени форми: Tabl. x 50 mg; Sol. fl. x 20 ml - капки за деца (5 mg/ml); Sirupus fl. x 200 ml (1, 5 mg/ml).

Действие: Бутамират дихидрогенцитратът, който е активният принцип на препарата Sinecod, потиска директно центъра на кашлицата и намалява резистентността на дихателните пътища. Няма химическо и фармакологично сходство с опиевите алкалоиди и не потиска дихателния център. Отличава се с голяма терапевтична ширина. При перорално приемане се абсорбира бързо и напълно. Максимална плазмена концентрация се получава още в първия час след приемането. Плазменият му полуживот е 6 h. В организма се метаболизира и метаболитите му също имат антитусивна активност. Те се свързват с плазмените протеини в 95%. Излъчват се главно с урината.

Показания: Остра кашлица с различна етиология, за потискане на кашличния рефлекс при оперативни интервенции, пре- и постоперативно, при бронхоскопии, при спастична кашлица с различна генеза.

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба: Сиропът и капките за предпочитане да се приемат преди нахранване. Таблетките трябва да се приемат цели.

Странични ефекти: Гадене, сънливост, световъртеж, хипотензия, обриви по кожата, зачервяване на лицето, диария. Тези прояви се развиват обикновено при предозиране. В такива случаи се дава активен въглен и очистително.

Противопоказания: Свръхчувствителност към бутамират, бременност през първите три месеца, лактация.

При възрастни се прилага по 1 таблетка от 50 mg 3 пъти дневно, а при деца над 12 години по 1 таблетка 1 - 2 пъти дневно или по 1 супена лъжица от сиропа 3 пъти дневно. При кърмачета от 2 месеца до 1 година се дават по 10 капки от разтвора 4 пъти дневно, а при деца от 1 до 3 години - по 15 капки 4 пъти дневно. На деца от 3 до 6 години се дават по 25 капки 4 пъти дневно или по 1 чаена лъжичка от сиропа 3 пъти дневно. При деца от 6 до 12 години се дозира по 2 чаени лъжички от сиропа 3 пъти дневно.
 

Реклама