Butoconazole (DCI)

Синоними

Лекарствени форми: Femstat – glob. vag. x 100 mg, crиme vag. 2 % tuba x 20 g; Gynomyk – ovula vag. x 100 mg.

Действие: Бутоконазолът е имидазолов дериват, който притежава антимикотична и антибактериална активност. Неговата антимикотична активност се проявява върху по-голямата част от причинителите на кожно-лигавичните микози и по-специално срещу квасните гъби – Candida, Torulopsis и Cryptococcus. Антибактериалният му спектър обхваща Gram (+) бактерии, в частност стафилококи и стрептококи. При вагинална кандидомикоза неговата активност се проявява в редукция на инфекцията и профилактика на рецидивите. Приложен интравагинално бутоконазолът се резорбира слабо – само около 5,5 % от внесената доза. Резорбцията му не се модифицира при наличие на вагинална микоза – 5,8 % средно от внесената доза.

Показания: - За локална терапия на микозни вулвовагинити, инфектирани или не с Gram (+) бактериална флора.

  • За локална терапия на дерматомикози на гладката кожа.

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към съставките на препарата. През първите три месеца на бременността.
Рядко има локални прояви на непоносимост – чувство на парене или изостряне на пруритус. Системни реакции не са наблюдавани.
Обикновено в продължение на 3 последователни дни вечер преди сън се поставя, за предпочитане в легнало положение, по 1 глобула дълбоко във влагалището. При случаи на тежки или рецидивиращи микози може да се проведе повторен курс, веднага след първия или след 10 дни почивка. Лечението трябва да се придружава от хигиенни мероприятия – носене на памучно бельо, избягване на кисели сапуни, избягване на вагинални душове. Лечението не бива да се прекъсва по време на мензис.
: Femstat (Syntex), Gynomyk (Cassene).
 

Реклама