Butylscopolaminium bromid (DCI) = Hyoscini N-butylbromidum (Ph.I.)

Синоними: Buscolysin (Sopharma, НИХФИ, Medpharm), Buscopan (Boehringer Ingelheim, Delagrange, Eczacibasi), Butylscopolamin-Rotexmedica (Rotexmedica), BS-Ratiopharm (Ratiopharm).

Лекарствени форми

Действие

След венозно инжектиране плазмените нива на бусколизина бързо намаляват. Метаболизира се чрез хидролиза на естера и образуване на N-butylscopolaminium. Елиминира се с фекалиите, жлъчката и урината главно в непроменен вид.

Показания

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

На деца до 1 година се прилага ректално по ½ -1 свещичка от 7,5mg дневно, а на деца над 1 година – по 2-3 свещички от 7,5mg дневно.

: Перорално се приема по 1-2 дражета 3 до 5 пъти дневно, най често в комбинация с болкоуспокояващи средства. При остри спастични болки се прилага парентерално – мускулно или венозно, по 10-20mg 3-4 пъти дневно. Ректално се слага по една свещичка 3 пъти дневно.
: Парентерално не се прилага при глаукома, простатен аденом, стенотични заболявания на стомашно-чревния тракт, мегаколон, тахикардия.
: Пнася се добре. Може да се появи сухота в устата.
: Прилага се при болезнени спазми и дискинезии на жлъчните пътища и жлъчния мехур при холилетиаза, холецистити и холангити, при спазми на пикочния мехур, болки в пикочния мехур, спазми на уретера след инструментални изследвания. Спазми и смущения в мотилитета на стомашно-чревния тракт, язвена болест на стомаха и дуоденума с повишена перисталтика, спазми на хранопровода и кардията, пилороспазъм, чревни колики и спастичен запек, хълцане. Дисменорея, остър панкреатит.
: Бусколизинът представлява полусинтетично четвъртично амониево съединение, което не преминава хематоенцефалната бариера. Притежава М-холинолитична активност със силно изразен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура на храносмилателния тракт, на пикочните и жлъчните пътища, който продължава около 6 часа. Има и известно N-холинолитично действие по отношение на симпатиковите и парасимпатиковите вегетативни гланглии. В сравнение с атропина той потиска по-слабо стомашната секреция. Няма централно седативно действие и не повлиява сърдечната дейност, кръвообращението и акомодацията.
: film-tabl. x 10mg, amp. x 20mg/2ml et x 20mg/1ml, suppos. x 7,5mg et x 10mg, drag. x 10mg.
 

Реклама