Calcii gluconas (DCI)

Синоними: Calcium gluconicum (Sopharma), Calcium gluconicum (Balkanpharma).

Лекарствени форми: Calcium gluconicum (Sopharma) – amp. 10 % x 10 ml; Calcium gluconicum (Balkanpharma) – tabl. effervesc. x 2,0 g.

Състав: 1,0 g е еквивалент на 89 mg елементарен Ca или = 4,46 mmol Ca++. 10 % разтвор съдържа 100 mg/ml калциев глюконат = 8,9 mg/ml = 0,45 mmol Ca++.

Действие: Калцият е петият по разпространение в организма елемент. Той се намира в най-голямо количество в костите, 99 % в скелетната структура като хидроксиапатит, сравнително в по-малко в извънклетъчната течност и в минимални количества в структурата на клетката. Играе много важна физиологична роля – има кръвосъсирващ, капиляротоничен, антиексудативен и антиалергичен ефект. Той е необходим за функционалната цялост на нервната, мускулната и скелетната система. Играе роля за нормалната функция на сърцето, бъбреците,2 дихателната система и костите. Участва в съсирването на кръвта – калциевите йони са фактор ІV на хемостазата. Влиза в състава на клетъчната мембрана и в поддържане на нейната проницаемост. Регулира освобождаването и депонирането на веществата, необходими да предаването на нервните импулси, на хормоните, захващането и свързването на аминокиселините, резорбцията на Vit. B12 и секрецията на гастрин. Калцият взема участие в процесите на възбуждане и поддържане състоянието на равновесие на възбудните процеси.

Дневните нужди от калций варират между 200 и 2500 mg. При възрастни хора намаляването на калция и магнезия в организма може да доведе до деминерализация на костите. Намалението на калция води до повишена нервно-мускулна възбудимост, спазъм на ларинкса, мускулни крампи и гърчове. Поддържането на постоянно калциево ниво в организма е под непрекъснат хормонален контрол – върху чревната абсорбция, поддържане на костните депа, размяна на целуларните и екстрацелуларните йони. Тези контролни функции се изпълняват от паратиреоидния хормон, калцетонина и Vit. D

Показания: Кръвотечения от белите дробове и стомашно-чревния тракт, хеморагични диатези, уртикария, сенна хрема, алергични дерматити, нефропатии, остеопороза.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни перорално се прилага по 1 таблетка дневно. Таблетката се разтваря в чаша вода и се приема по време на хранене. При хипокалциемия в детската възраст се дозира по ¼ до ½ таблетка 2 пъти дневно, а при усилен костен растеж у подрастващи по ½ до 1 таблетка дневно.

Венозно по 5 – 10 ml много бавно, 1 – 2 пъти дневно.

Особености на употреба: Спринцовката и иглата не трябва да съдържат спирт, тъй като част от глюконата може да се утаи и микрокристалите да предизвикат реакции у болния.

Взаимодействие с други лекарства: Сърдечни гликозиди.

Странични ефекти: Гадене, повдигане, повръщане, диария, брадикардия. Некроза – при мускулно инжектиране.

Противопоказания: Склонност към тромбози, силно изразена атеросклероза, хиперкалциемия, при едновременно приложение със сърдечни гликозиди.

 

Реклама