Calcii phosphas (Ph.I.)

Синоними: Ostram (Merck-Clevenot).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

- Като добавка при лечение на калциев дефицит в периода на растежа, по време на бременност и кърмене.

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При хронично лечение е необходимо да се контролира редовно калциурията и ако тя надминава 300 mg дневно (7,5 mmol/24h) дозировката трябва да се редуцира или лечението да се прекрати. При едновременно лечение с Vit. D в големи дози е необходимо ежеседмично да се контролират параметрите калциурия/калциемия.

Съдържанието на 1 сашета се изсипва в половин чаша вода и се разклаща до получаване на хомогенна суспенсия. При възрастни дневната доза е 1200 mg. При деца до 5 години дневната доза е 300 mg, а при деца над 5 години – 600 до 1200 mg.
Хиперкалциемия, хиперкалциурия, калциева литиаза, тъканна калцификации, ХБН, продължителна имобилизация, която се придружава от хиперкалциурия и/или хиперкалциемия.
При едновременно приложение с тетрациклини забавя абсорбцията им, поради което се съветва приемането му да става най-малко след приемането на тетрациклиновия апарат. Калцият, особено в комбинация с Vit. D, увеличава токсичността на дигиталисовите препарати.
Хиперкалциемия, запек.
- За допълващо лечение на остеопорозата – постменопаузална, сенилна, след кортикотерапия.
Препарат с високо съдържание на калций, който след перорално внасяне се абсорбира бързо и води до сигнификантно покачване на калциемията.
Pulvis sachet x 600 mg et x 1,2 g.
 

Реклама