Calfactant (DCI)

Синоними: Infasurf (Forest Pharm).

Лекарствени форма: Sol. intratracheal x 6 ml.

Действие: Препаратът представлява екстракт от телешки бели дробове и съдържа фосфолипиди, неутрални липиди и хидрофобни сърфактант-асоциирани протеини. Калфактант се разпределя бързо върху повърхността на белодробните пътища и променя повърхностното напрежение подобно на естествения човешки сърфактант.

Показания: За предотвратяване и лечение на респираторен дистрес синдром (РДС – хиалинно-мембранна болест) при недоносени.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се само интратрахеално от квалифициран персонал в специализирани здравни заведения. Дозира се по 3 ml/kg, на всеки 12 часа, до максимално 3 дози. Дозата от 3 ml/kg се разделя на две равни части, които се прилагат в лява и дясна странична позиция на новороденото през интервал от 20 – 30 вдишвания. При недоносени с клинични доказателства за дефицит на сърфактант, лечението трябва да започне незабавно – 30 min след раждането. При новородени с доказан РДС, лечението започва максимално рано, в първите 72 h след раждането. Значително подобрение в оксигенацията настъпва след няколко минути. Годният за приложение разтвор съдържа пяна и малки партикули. Да не се разклаща ампулата. Прилага се директно, без допълнително разреждане. Съхранява се в хладилник при температура 2 – 8 0 С, не изисква затопляне преди употреба. Неизползваните ампули могат да се върнат в хладилника в рамките на 24 h.

Взаимодействие с други лекарства: Не са известни.

Странични ефекти: Цианоза (65 %), обструкция на въздушните пътища (39 %), брадикардия (34 %), рефлукс на сърфактант (21 %).

Противопоказания: Свръхчувствителност към някои от съставките на медикамента.

 

Реклама