Canrenone (DCI)

Синоними: Phanurane (Theraplix).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

-За лечение на оточни състояния: отоци при застойна сърдечна недостатъчност, нефрозен синдром, отоци при чернодробни заболявания – чернодробна цироза в асцитен стадий.

-Като помощно средство при лечение на миастения.

Особености на приложение и дозировка:

-При АХ се прилага по 50 – 100/24h в един или два приема. Може да се пирложи в комбинация с други антихипертензивни средства: тиазидни диуретици, бета-блокери, антихипертензивни средства с централно действие.

-При оточни състояния се прилага по 100 – 200 mg дневно. Тази дозировка може да бъде повишена до 300 mg/24h при тежки или резистентни на лечение случаи. Дневната доза се приема в един до три приема. Лечението се провежда непрекъснато, всеки ден в продължение на много седмици или фракционирано 3 дни седмично в зависимост от диурезата, телесната маса и водно-солевата задръжка. Да се контролира йонограмата!!

-При миастения се прилага като помощно средство по 2 – 4 капсули дневно, комбинирано с антихолинестеразна терапия.

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Хиперкалиемия, ХБН – риск от хиперкалиемия, бременност.
Рядко се наблюдават гастро-интестинални прояви от рода на анорексия и гадене, както и кожни ерупции. Възможно е при продължително лечение да се развият гинекомастия, менструални нарушения и импотенция при мъжете, които са реверзибилни при прекъсване на лечението.
Комбинираното му приложение с други К+ - ретениращи диуретици и с калиеви соли е контраиндицирано. Canrenone намалява активността на естропрогестативите, дозирани в ниски дози.
- За лечение на АХ.
Canrenone е диуретик, който осигурява задръжка на калий и по-малко излъчване на натрий с урината. Той действа на нивото на дисталния тубул чрез компетитивна инхибиция на алдостерона, на нивото на клетъчните мембрани, като активира транспорта на Na+ и К+. Максималният му антиминералокортикоиден ефект е 18 – 24 h. Продължителността на диуретичния му ефект е 24 – 48 h. Phanurane се абсорбира бързо и почти напълно в храносмилателния тракт. Максимална плазмена концентрация се достига 1 - 2 h след приемането. С плазмените протеини се свързва до 90 – 98% и прониква значително в еритроцитите. Преминава в майчиното мляко и кърмачето получава 0,2% от дневната доза на майката. Метаболизира се и неговите метаболити се елиминират свободни или под формата на глюкоруниди, главно с урината и по-малко с фекалиите.
Caps.x 50 mg.
 

Реклама