Carbachol (DCI)

Синоними: Jestryl (Jenapharm), Doryl (Merck – Darmstadt), Carbamoylcholin chlorid.

Лекарствени форми: Jestryl – amp. x 0,25 mg/1 ml; Doryl – tabl. x 2 mg, amp. x 0,25 mg/1 ml.

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Перорално се прилага по ½ до 2 таблетки 3 пъти дневно. Подкожно или мускулно се инжектира по ½ до 1 ампула. При атония на червата и пикочния мехур инжекцията може да се повтори до 3 пъти в продължение на 2 h. При еклампсия се инжектират 2 ампули, като при нужда инжекцията може да се повтори под контрол на АН.
Сърдечна недостатъчност, ИБС, инфаркт на миокарда, хипертиреоидизъм, спастичен запек, стомашна ахилия при мегалобластна анемия.
Повдигане, повръщане, изпотяване, слюнотечение, диария, брадикардия. Тези прояви се отстраняват с атропин.
Атонични състояния на храносмилателния тракт: атонична констипация, начална фаза на паралитичен илеус, следоперативни атонии на червата. Функционални съдови смущения: хипертония, акропарестезии, главоболие, дължащо се на съдови спазми, пароксизмална тахикардия. Атония на пикочния мехур, задръжка на урина при простатици. При прееклампсия и еклампсия.
Карбаходът възбужда М- и N-холинергичните рецептори подобно на ацетилхолина, но той го превъзхожда по интензивността на действието си, понеже не се хидролизира от холинестеразата. За разлика от ацетилхолина е активен и при перорално прилагане. Разширява артериите, намалява честотата на сърдечните съкращения и увеличава ударния обем на сърцето. Има и изразено стимулиращо действие върху тонуса и моториката на мускулатурата на червата и пикочния мехур. Повишава секрецията на храносмилателните жлези. Стеснява зениците.
 

Реклама