Carbazochrome (DCI)

Синоними: Adrenoxyl (Sanofi Winthrop).

Лекарствени форми: Amp. x 1,5 mg/2,6 ml; Tabl. x 10 mg.

Действие: Carbazochrome притежава хемостатично действие, без да оказва действие върху кръвосъсирването. Той упражнява своето хемостатично действие на ниво на съдовата стена и по-специално на капилярите, чиято резистентност повишава. В терапевтични дози не оказва симпатикомиметично действие.

Adrenoxyl има добра абсорбция след орално приемане. Метаболизира се слабо и се елиминира бързо във висок процент от приетото количество с урината.

Показания: Прилага се като хемостатик при подготовка за хирургични интервенции и за лечение на хеморагии от капилярен произход.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага по 1 – 3 таблетки дневно, за предпочитане 1 h преди ядене. Мускулно или подкожно се инжектира по 1 ампула един до 3 пъти дневно. В хирургичната практика се прилага по 1 ампула в навечерието и 30 min преди интервенцията.

При деца от 30 месеца до 15 години се прилага по 1 – 2 таблетки дневно преди нахранване. Парентерално се внася по 1 до 2 ампули в една мускулна или подкожна инжекция. При кърмачета и деца до 30 месеца се дозира по ½ до 1 таблетка дневно. 

 

Реклама